Saturday, December 19, 2009

Το «Alien» έμεινε ορφανό

  • Πέθανε, σε ηλικία 63 ετών, ο σεναριογράφος του κινηματογραφικού «Alien», Νταν Ο' Μπάνον, ύστερα από σύντομη ασθένεια.

Ο Ο' Μπάνον έκανε τα πρώτα του βήματα στο πλευρό του συμφοιτητή του στην κινηματογραφική σχολή του USC, Τζον Κάρπεντερ. Για την πτυχιακή τους εργασία γυρίσαν το φιλμάκι επιστημονικής φαντασίας "Σκοτεινό Αστέρι", το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με νέες σκηνές και κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικες αίθουσες. Δεν ήταν εμπορική επιτυχία, αλλά άνοιξε πόρτες. Ο Κάρπεντερ ξεκίνησε μια μακρά σκηνοθετική καριέρα, γυρίζοντας μερικά από τα ωραιότερα "μπι-μούβις" των τελευταίων δεκαετιών του 20ου αιώνα, όπως η "Νύχτα με τις Μάσκες" και η "Απόδραση από τη Νέα Υόρκη". Ο Ο' Μπάνον δεν κατάφερε να χτίσει ανάλογη καριέρα, αλλά το "Σκοτεινό Αστέρι" έγινε η αφετηρία μιας διαδρομής που τον πήγε μέχρι το Παρίσι και τον ενέπλεξε στα μεγαλομανή, αλλά και συναρπαστικά σχέδια του σουρεαλιστή Χιλιανού σκηνοθέτη, Αλέχαντρο Γιοντορόφσκι να γυρίσει στο σινεμά τη νουβέλα επιστημονικής Φαντασίας "Ντιουν". Το σχέδιο δεν ευοδώθηκε. Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, ένας άλλος όμορφα "σαλεμένος" του σινεμά, ο Ντέιβιντ Λιντς, το μετέφερε στη μεγάλη οθόνη.

Απογοητευμένος και άφραγκος, ο Ο' Μπάνον φιλοξενούταν στο σπίτι ενός φίλου του, του Ρόναλντ Σουσέτ, όταν του ήρθε η ιδέα να γράψει ένα ριμέικ του "Σκοτεινού Άστρου", το οποίο δεν θα ήταν κωμικό, όπως η πρωτότυπη ταινία, αλλά τρομακτικό. Μαζί με τον Σουσέτ έγραψε το σενάριο της ταινίας που έμελλε να γράψει ιστορία στο είδος της. Το Alien αποτέλεσε την αφετηρία της καριέρας του Ρίντλει Σκοτ, αλλά και της Σιγκούρνι Γουίβερ και έκανε σχολή στην επιστημονική φαντασία, καθώς το ακολούθησαν τρεις συνέχειες, δύο ταινίες που βάζουν το ομώνυμο τέρας να παλεύει με έναν ακόμη κινηματογραφικό εξωγήινο -τον "Κυνηγό" και αμέτρητες απομιμήσεις. Tο στούντιο της 20th Century Fox ετοιμάζει ακόμη μια ταινία στη σειρά, ένα "πρίκουελ", που θα σηματοδοτεί και την επιστροφή του Ρίντλεϊ Σκοτ στη σειρά.

Ο Νταν Ο' Μπάνον δεν κατάφερε ποτέ να αναπαράγει την επιτυχία του Alien. Τα επόμενα χρόνια έγραψε τα σενάρια για διάφορες ταινίες, κυρίως του φανταστικού σινεμά, με μεγαλύτερη επιτυχία του την παρωδία φρίκης "Τα Ζόμπι δεν είναι Χορτοφάγα", την οποία επίσης σκηνοθέτησε.

No comments: