Tuesday, November 3, 2009

Φωτογραφικό ταξίδι στην κινηματογραφική Αθήνα πραγματοποιεί το Μουσείο Μπενάκη

  • Έργα του Τάσου Βρεττού

Την σχέση της Αθήνας με το σινεμά πραγματεύεται η έκθεση φωτογραφίας του Τάσου Βρεττού, η οποία εγκαινιάζεται στις 4 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς.

Στην έκθεση με τίτλο «Αθήνα: Πόλη & Κινηματογράφος», παρουσιάζονται φωτογραφίες κινηματογραφικών αιθουσών της Αθήνας.

Κεντρικές και ιστορικές κινηματογραφικές αίθουσες, σινεμά της περιφέρειας της πόλης, αίθουσες που συγκεντρώνουν το σινεφίλ κοινό, multiplex και υπέροχα θερινά σινεμά αποθανάτισε ο φωτογράφος, με μια διάθεση όχι μόνο καταγραφής, αλλά και ταξιδιού στην ατμόσφαιρα της κινηματογραφικής αίθουσας και στην κατάδυση της κινηματογραφικής εμπειρίας.

Όπως αναφέρει ο Ρότζερ Όντιν, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, θεωρητικός της επικοινωνίας και των οπτικοακουστικών μέσων: «Την ώρα που, όλο και περισσότερο, βλέπουμε τις ταινίες στο σπίτι μας, στην τηλεόραση, στον υπολογιστή ή ακόμη και στη μικρο – οθόνη του κινητού μας, οι φωτογραφίες του Τάσου Βρεττού, μας αποκαλύπτουν την «αλήθεια» του «κινηματογράφου»: μια ταινία, τη βλέπεις στο σκοτάδι, στη μεγάλη οθόνη, συντροφιά με άλλους θεατές, σε έναν αστικό χώρο, αποκλειστικά αφιερωμένο σε αυτό το σκοπό».

«Ο κινηματογράφος είναι ένας 'άλλος' κόσμος, που διέπεται από νόμους διαφορετικούς από αυτούς της καθημερινότητας: δίνες ψυχεδελικών χρωμάτων, παραμορφωμένη προοπτική, εντυπωσιακά καδραρίσματα, αντανακλάσεις και διαφάνειες, εικόνες φλου προκαλούν κάποιο δισταγμό για τη διάσταση των πραγμάτων και των όντων. Τέλος, ανοίγει το παράθυρο της οθόνης: το φιλμ είναι εκεί, ένας κόσμος φτιαγμένος από φως που κατοικείται από αστέρια (stars), ένας κόσμος παλλόμενος από επιθυμίες και πάθη...» αναφέρει ο καθηγητής.

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Δεκεμβρίου. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Πόλη και Κινηματογράφος: Χώροι προβολής, Χώροι Αστικοί» (12 -14 Νοεμβρίου 2009).

  • Αθήνα - το βημα, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009 [ 08:53 ]

No comments: