Friday, November 27, 2009

Το ψηφιακό σινεμά έχει δικό του φεστιβάλ

  • -Η κινηματογραφική δημιουργία, που στηρίζεται στη χρήση βίντεο, έχει και φέτος την ολοδική της γιορτή. Το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου, η γνωστή μας «Πλατφόρμα Βίντεο», που έκλεισε τα οχτώ της χρόνια, θα γίνει στον πολυχώρο «Bios» από 3 έως 6 Δεκεμβρίου.

Η Αραβοϊσραηλινή σκηνοθέτις Ιμπτισάμ Μαραάνα δεν θα είναι μόνο μέλος της κριτικής επιτροπής, αλλά θα παρουσιάσει την ταινία της «Lady Kul El Arab» με θέμα μια νεαρή μουσουλμάνα που θέλει να γίνει μοντέλο

Η Αραβοϊσραηλινή σκηνοθέτις Ιμπτισάμ Μαραάνα δεν θα είναι μόνο μέλος της κριτικής επιτροπής, αλλά θα παρουσιάσει την ταινία της «Lady Kul El Arab» με θέμα μια νεαρή μουσουλμάνα που θέλει να γίνει μοντέλο

Περισσότερες από 200 ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων και πειραματικές απ' όλο τον κόσμο, οι οποίες αγκαλιάζουν δείγματα όλων των τεχνοτροπιών και επίκαιρα θέματα, θα προβληθούν μέσα στο τετράημερο, που είναι μια πρωτοβουλία της εταιρείας «Πλατφόρμα» σε συνδιοργάνωση με την εταιρεία επικοινωνίας και διαφήμισης mscomm.

Οι ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο «Επιλογή Πλατφόρμα», το οποίο δίνει η κριτική επιτροπή, αλλα και για το Βραβείο Κοινού. Την επιτροπή αποτελούν η πρωτοπόρος Αραβοΐσραηλινή σκηνοθέτις Ιμπτισάμ Μαραάνα, ο Αλέξανδρος Βούλγαρης, ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους «Porto 7» της Πορτογαλίας, Φρανσίσκο Λόμπο ντε Αβίλα, και ο περσινός νικητής, ο Σουηδός Τζον Χέλεμπεργκ. Θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Ιμπτισάμ Μαραάνα, «Lady Kul El Arab», με θέμα τις περιπέτειας μιας νεαρής μουσουλμάνας, που θέλει να συμμετάσχει σε διαγωνισμό ομορφιάς και αντιμετωπίζει τις απειλές των συγχωριανών της και τις προκαταλήψεις που διέπουν τις ολοκληρωτικές κοινωνίες.

Ιδίαιτερο ενδιαφέρον έχουν τρία αφιερώματα:

* «Φεστιβάλ»: συμμετέχει ένα πολυεθνικό κολάζ ομάδων απ' όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα το «Magna-Mostra di Cinema Breve» από την Ιταλία με ταινίες animation, το Eu Shorts Film Festival της Ουγγαρίας με μικρού μήκους, το «Mediawave» από την Ουγγαρία με ταινίες όλων των ειδών, το Tinklai International Short Film Festival της Λιθουανίας, το Cine Club de Avanca της Πορτογαλίας με βραβευμένες animation και το Durban International Film Festival της Νότιας Αφρικής με ταινίες μυθοπλασίας Αφρικανών σκηνοθετών.

** «Music in Motion»: περιλαμβάνει ταινίες μουσικού περιεχομένου από τον Θανάση Παπακωνταντίνου και τους «Λαΐκεδέλικα» (στα «Κέρατα του ταύρου» του Θανάση Παπακώστα) και τον Ελληνοαμερικανό κιθαρίστα Τέρρυ Παπαντίνα (στο «Τ 4 trouble ans the Self Admiration Society» του Δημήτρη Αθυρίδη) μέχρι την Αμαλία Ροντρίγκεζ.

* «Anthropos»: εθνογραφικές ταινίες που γύρισαν φοιτητές τμημάτων Οπτικής Ανθρωπολογίας.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο της φετινής διοργάνωσης λέγεται «My Own Acropolis». Ελληνες και ξένοι φοιτητές θα κινηματογραφήσουν επί τέσσερις μέρες το making of της Πλατφόρμα Βίντεο. Υπάρχουν φυσικά και τα σεμινάρια, όπως «Γυναίκες δημιουργοί ντοκιμαντέρ» από την Ιμπτισάμ Μαραάνα, «Μεγαλώντας: από τη μικρού στη μεγάλου μήκους ταινία» από τον Αλέξανδρο Βούλγαρη, «Οπτική ανθρωπολογία» από τον Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη.

Το ημερήσιο εισιτήριο κοστίζει 7 ευρώ και 4 για όποιον έχει φτάσει στο «Bios» με μέσα μαζικής μεταφοράς και έχει φροντίσει να κρατήσει το εισιτήριο. Πληροφορίες: www.platformavideo.eu

No comments: