Tuesday, November 24, 2009

Ημέρες ανεξαρτησίας με συνταγή Οσκαρ

  • Με πρωτοβουλία του κινήματος των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη συστάθηκε χθες η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Το απραγματοποίητο εδώ και χρόνια όραμα της ίδρυσης μιας Ακαδημίας Ελληνικού Κινηματογράφου από χθες αποτελεί πραγματικότητα. Με πρωτοβουλία των Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη, του κινήματος που εδώ και μερικούς μήνες έφερε τα πάνω κάτω στον ελληνικό κινηματογράφο διαμαρτυρόμενο για τον νόμο που δεν τηρείται (και τον νέο νόμο που δεν ψηφίζεται), ιδρύθηκε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου», το καταστατικό της οποίας κατατέθηκε χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Επιτροπή του καταστατικού είναι οι σκηνοθέτες Δημήτρης Αθανίτης, Βασίλης Μαζωμένος, Λάγια Γιούργου, Μάρκος Χολέβας και οι παραγωγοί Γιώργος Λυκιαρδόπουλος και Κωνσταντίνος Μωριάτης. Ιδρυτικά μέλη καταμετρούνται 108, από όλους τους τομείς που πλαισιώνουν τον κινηματογράφο: σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, σεναριογράφοι, κριτικοί κινηματογράφου κ.ά.

Τι εστί Ακαδημία

Σύμφωνα με το καταστατικό, η ανάδειξη και προβολή της εγχώριας κινηματογραφικής τέχνης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η παρέμβαση σε δημόσιες αρχές και η εκπαίδευση επαγγελματιών θα είναι ορισμένες από τις αρμοδιότητες της Ακαδημίας. Ωστόσο προς το παρόν ο βασικότερος ρόλος της θα αφορά τον τρόπο βράβευσης των ελληνικών ταινιών, ο οποίος έχει πολλάκις αμφισβητηθεί από τη νυν διαδικασία των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας για τα οποία ψηφίζει μια 50μελής επιτροπή (θυμίζουμε ότι εφέτος τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας δεν δόθηκαν ακριβώς επειδή οι «ομιχλιστές» αποφάσισαν να μην παρουσιάσουν τις δικές τους ταινίες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπως απαιτείται για να λάβουν μέρος στη διαδικασία).

Η ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στα Κρατικά και στα βραβεία της Ακαδημίας είναι ότι η Ακαδημία θα είναι «ανεξάρτητη από οποιαδήποτε κρατική αρχή» όπως είπε ο Μάρκος Χολέβας, και θα αποτελείται από ενεργούς εκπροσώπους του χώρου. «Αν όμως το υπουργείο Πολιτισμού δεχθεί να βάλει όλη αυτή τη διαδικασία υπό την αιγίδα του, θα το δεχθούμε με μεγάλη χαρά» σημείωσε ο Δημήτρης Αθανίτης.

Σύμφωνα με το καταστατικό, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι «ομιχλιστές», το μοντέλο ψηφοφορίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου δεν απέχει πλέον και τόσο από εκείνο των Οσκαρ ή της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Ψηφοφόροι και βραβεία

Τα μέλη της Ακαδημίας Κινηματογράφου θα είναι σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, παραγωγοί, ηθοποιοί, τεχνικοί, μουσικοσυνθέτες, διανομείς, κριτικοί κινηματογράφου, υπεύθυνοι κινηματογραφικών εργαστηρίων και πρόσωπα εν ενεργεία σε θέσεις θεσμικών οργάνων (π.χ., ο εν ενεργεία πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όχι ο προκάτοχός του).

Οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος τακτικό μέλος της εταιρείας είναι πολύ απλές. Για παράδειγμα, ως σκηνοθέτης θα πρέπει να έχει σκηνοθετήσει δύο τουλάχιστον κινηματογραφικές ταινίες μεγάλου μήκους και μία τουλάχιστον από αυτές να έχει προβληθεί σε κινηματογραφική αίθουσα κατά την τελευταία επταετία προ της αιτήσεώς του. Ανάλογοι όροι υπάρχουν στο καταστατικό και για τα υπόλοιπα επαγγέλματα των μελών.

Τα βραβεία που θα απονέμονται ετησίως είναι τα εξής: για μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας, μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ, σκηνοθεσίας, πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού και γυναικείου ρόλου, φωτογραφίας, μοντάζ, πρωτότυπης μουσικής, σκηνογραφίας, ενδυματολογίας, ήχου, μακιγιάζ και ειδικών εφέ. Δεν έχει ξεκαθαριστεί προς το παρόν το τοπίο για την ταινία που θα υποβάλλεται από την Ακαδημία στα ξενόγλωσσα Οσκαρ. Ενδέχεται να υπάρχει ειδική κατηγορία. Η διαδικασία βράβευσης μοιάζει πολύ με εκείνη των Οσκαρ. Στην πρώτη φάση της προεπιλογής από το σύνολο των υποβληθεισών υποψηφιοτήτων θα εκλέγονται για την κατηγορία μεγάλου μήκους ταινίας μυθοπλασίας και μικρού μήκους οι πέντε πρώτες κατά σειρά ψήφων και για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οι τρεις πρώτες κατά σειρά ψήφων. Στη συνέχεια θα ακολουθείται η δεύτερη φάση της τελικής επιλογής και η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση όσων υποψηφιοτήτων έχουν προεπιλεγεί ανά κατηγορία βράβευσης. Η πρώτη είναι προγραμματισμένη για τον Ιανουάριο του 2010.

Αντίο χρήμα, με ή χωρίς «ομιχλιστές»

Είναι πολύ σημαντικό το ότι τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας δεν θα συνοδεύονται από χρηματικά ποσά, γιατί «το χρήμα ήταν το στοιχείο που ως τώρα μας χώριζε» όπως επεσήμανε ο Βασίλης Μαζωμένος αναφερόμενος στη διαδικασία των Κρατικών Βραβείων, με τις ίντριγκες και τις φατρίες. Η πραγματικότητα πάντως λέει ότι όλη αυτή η ανεξάρτητη διαδικασία εξυπηρετεί τα μέγιστα το ΥΠΠΟ σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Ειπώθηκε μάλιστα χθες ότι τα χρήματα που δεν δόθηκαν εφέτος στα Κρατικά Βραβεία (ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ) να δοθούν στην ελληνική παραγωγή.

Η Ακαδημία δεν θα έχει μόνο τακτικά μέλη, αλλά και δόκιμα και επίτιμα. Ηδη ανακοινώθηκαν τα ονόματα των σκηνοθετών που επελέγησαν ως επίτιμα μέλη: Κώστας Γαβράς, Ντίνος Κατσουρίδης, Μιχάλης Κακογιάννης και Νίκος Κούνδουρος. Η ευχάριστη ειρωνεία είναι ότι η Ακαδημία και να θέλει δεν μπορεί να ταυτιστεί πλήρως με την Ομίχλη, από την οποία ξεκίνησε. Και αυτό επειδή πολλά μέλη της Ομίχλης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν μέλη!
  • ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

No comments: