Thursday, November 26, 2009

Κωμικό δράμα με στοιχεία από το βωβό σινεμά

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 26/11/2009
  • Micmacs - Μικροαπατεώνες στα δύσκολα***ΚΩΜΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ. Σκηνοθεσία: Ζαν Πιερ Ζενέ. Ερμηνείες: Ντάνι Μπουν, Αντρέ Ντισολιέ, Νικολά Μαριέ, Γιολάντ Μορό, Ντομινίκ Πινόν, Ζιλί Φεριέ

ΚΡΙΤΙΚΗ. Στον γνώριμο χώρο των διαφορετικών, των απροσάρμοστων και των ξεχωριστών ηρώων επιστρέφει ο Ζαν Πιερ Ζενέ, έπειτα από τα πιο φιλόδοξα και ακριβά σχέδια, με τα οποία ασχολήθηκε τα τελευταία χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά υπήρχαν στοιχεία από τα χρόνια που συνεργαζόταν με τον Μαρκ Καρό, με τον οποίο γύρισαν το «Delicatessen».

Οι «Micmacs» είναι η κοντινότερη ταινία του Ζενέ στην ατμόσφαιρα εκείνης της ταινίας. Γεμάτη από τεχνάσματα, εφευρέσεις, κόλπα, τρικ, χαρακτήρες που καλύπτουν όλη την γκάμα του ξεχωριστού, από το συμπαθητικό μέχρι το εκνευριστικό, η ταινία είναι μια δεξιοτεχνική σύνθεση του Ζαν Πιερ Ζενέ.

Ανάμεσα στην κωμωδία και την ιστορία εκδίκησης, η ταινία αρχίζει με την τραγική από κάθε πλευρά ιστορία του Μπαζίλ, ενός νεαρού άντρα που μεγαλώνει ορφανός, εξαιτίας μιας νάρκης που σκότωσε τον πατέρα του. Ενήλικος, θα χάσει τη δουλειά του και τη ζωή που είχε συνηθίσει, όταν θα πυροβοληθεί από κακή τύχη.

Αστεγος, άφραγκος και άνεργος, θα βρει καταφύγιο σε μια «οικογένεια» αστέγων και μαζί τους θα προσπαθήσει να εκδικηθεί τους κατασκευαστές όπλων που επηρέασαν τόσο τη ζωή του. Η ακραία ιδιαιτερότητα των χαρακτήρων, η πολυπλοκότητα των πλάνων και των μηχανισμών που χρησιμοποιεί ο Ζενέ, για πολλούς θεατές είναι ακραία και υπερβολική. Ομως δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει την αφοσίωση, με την οποία ο Γάλλος σκηνοθέτης αντιμετωπίζει το υλικό και την ιστορία και την αγάπη που δείχνει για τους τουλάχιστον ασυνήθιστους ήρωές του. Ο Ντάνι Μπουν που ηγείται του πολύχρωμου καστ, παίζει έναν τραγικό χαρακτήρα με δραματικούς τόνους σε μια ερμηνεία που δανείζεται πολλά από το βωβό σινεμά.

No comments: