Thursday, November 12, 2009

Ελληνική συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Καΐρου

  • Η ταινία «Ενοχή» του Βασίλη Μαζωμένου, στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου.

Με μία σημαντική συμμετοχή, ο Ελληνισμός εκπροσωπήθηκε χθες στο 33ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, που άνοιξε τις πύλες του την περασμένη Τρίτη στο αιγυπτιακό σινεφίλ κοινό. Πρόκειται για το έργο «Ενοχή» του Βασίλη Μαζωμένου, μία ταινία παραγωγής Ελλάδας και Κύπρου, η οποία γυρίσθηκε εξ ολοκλήρου στη Μεγαλόνησο, με κόστος ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αμέσως μετά την προβολή της ταινίας που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, δόθηκε και συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των αιγυπτιακών ΜΜΕ, της παραγωγού κας Ρούλας Νικολάου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας εμπνεύστηκε την ταινία από τον Κάφκα, τον Ζενέ και τον Μπέκετ.

Η ταινία αναφέρεται στην δεκαετία του '60 όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες αποχωρούν από το νησί της Κύπρου και στη συνέχεια, στην περίοδο του 1974, όταν οι Τούρκοι εισβάλλουν στην Κύπρο, αλλά και στην περίοδο του 1996 με την δολοφονία του Σολωμού.

Η ταινία «Ενοχή» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την ΕΡΤ. Επίσης, χορηγοί ήταν -μεταξύ άλλων- η Αρχή Ηλεκτρισμού της Κύπρου.

Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στα τέλη Αυγούστου, στο Μόντρεαλ του Καναδά. Όπως τόνισε η παραγωγός στην συνέντευξη Τύπου, η ταινία υπήρξε και η εναρκτήρια προβολή του φετινού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, που γίνεται στην Ελλάδα υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η ταινία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και σε δύο ακόμη Φεστιβάλ: της Γκόχα στην Ινδία και του Ταλίν στην Εσθονία.

Την προβολή της ταινίας παρακολούθησαν ο Σύμβουλος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας Κώστας Γιαννακόδημος, η Μορφωτική Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας Ελένη Δαμαλά, ο Διοικητικός Ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Κάιρο, Στέλιος Γεωργίου, η Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, Μαρία Φραγκή και πολύς κόσμος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: