Monday, November 23, 2009

Βραβείο στην ειρήνη

Σε μια ταινία που υμνεί την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών, δηλαδή τα «Σταυροδρόμια ζωής», πήγε χθες το βράδυ ο Χρυσός Αλέξανδρος (40 χιλιάδες ευρώ). Τον παρέλαβε από τα χέρια του Βέρνερ Χέρτσογκ ο Παλαιστίνιος Σκάνταρ Κόπτι, που υπογράφει τη σκηνοθεσία μαζί με τον Ισραηλινό Γιάρον Σάντι.

Ο Παλαιστίνιος Σκάνταρ Κόπτι (αριστερά) και ο Ισραηλινός Γιάρον Σάντι πήραν με την ταινία τους «Σταυροδρόμια ζωής» τον Χρυσό Αλέξανδρο

Ο Παλαιστίνιος Σκάνταρ Κόπτι (αριστερά) και ο Ισραηλινός Γιάρον Σάντι πήραν με την ταινία τους «Σταυροδρόμια ζωής» τον Χρυσό Αλέξανδρο Ο Αργυρός Αλέξανδρος (25.000 ευρώ) πήγε στο «Μετάλλιο τιμής» του Ρουμάνου Κάλιν Πέτερ Νέτσερ.

* Fipresci: «Μετάλλιο τιμής» (από διεθνές διαγωνιστικό τμήμα) και «Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου (από ελληνικό).

* Βραβεία κοινού Fischer: «Σταυροδρόμια ζωής», «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, «Ταξίδια του μέλιτος» του Γκόραν Πασκάλιεβιτς και «Τελευταίο τραγούδι του Ελβις» του Βασίλη Ραΐση.

* Digital Wave: Ψηφιακός Αλέξανδρος (15 χιλιάδες ευρώ) στο «Τελευταίο τραγούδι του Ελβις» του Βασίλη Ραΐση, β' βραβείο «Το κουτί» των Φώτη και Αποστόλη Πάσσου.

Φέτος η ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) δεν βράβευσε ταινία αλλά, συμβολικά, τον... β' εξώστη. «Δεν υπάρχουν φέτος οι αντικειμενικές συνθήκες για την απονομή βραβείου στην καλύτερη ελληνική ταινία του φεστιβάλ», τονίζεται στο σκεπτικό της. «Μπορεί να νιώθουμε δικαιωμένοι για την πρότασή μας να διεθνοποιηθεί ο θεσμός, αυτή την ώρα όμως δεν νιώθουμε ευχαριστημένοι, επειδή, αν και έγκαιρα εναντιωθήκαμε στον τρόπο απονομής των Κρατικών Βραβείων, δεν ακουστήκαμε -και να σήμερα τα αποτελέσματα...».

No comments: