Thursday, November 26, 2009

Αποφυλακίζεται με $4,5 εκατ. ο Πολάνσκι

  • Ο διάσημος σκηνοθέτης θα τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ της Ελβετίας

ΓΕΝΕΥΗ. Σε κατ΄ οίκον περιορισμό στο σαλέ του στο Γκστάαντ της Ελβετίας, δημοφιλή χειμερινό τουριστικό προορισμό, θα τεθεί ο γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρόμαν Πολάνσκι, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του η οποία αποφασίστηκε χθες από ελβετικό δικαστήριο έναντι υψηλότατης χρηματικής εγγύησης 4,5 εκατ. δολαρίων (3,1 εκατ. ευρώ). Αργά χθες η υπουργός Δικαιοσύνης της Ελβετίας Εβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ ανακοίνωσε ότι «δεν έχει κανένα λόγο να εφεσιβάλει την απόφαση», αίροντας και το τελευταίο εμπόδιο προς την έξοδο του 76χρονου Πολάνσκι από τη φυλακή, για μια υπόθεση του 1977. Κατηγορείται ότι τότε, σε ηλικία 44 ετών, αποπλάνησε στις ΗΠΑ μια 13χρονη.

Το ελβετικό Εφετείο Κακουργημάτων εκτίμησε ότι το χρηματικό ποσό είναι τόσο μεγάλο ώστε θα αποτρέψει τον κατηγορούμενο από την ιδέα να εγκαταλείψει το σαλέ του. Για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής μπήκε ενέχυρο το σπίτι του σκηνοθέτη στο Παρίσι. Διά παν ενδεχόμενον όμως οι ελβετοί εφέτες τού επέβαλαν και έναν επιπλέον όρο: να φοράει 24 ώρες το 24ωρο ένα βραχιόλι-πομπό, ώστε να εντοπίζεται ανά πάσα στιγμή η θέση του.

Το δικαστήριο διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να θεωρεί τον κ. Πολάνσκι ύποπτο φυγής. Η απόφασή του εξάλλου δεν επηρεάζει τη διαδικασία που ακολουθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας, προκειμένου να εκτιμήσει αν ο κ. Πολάνσκι θα πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου καταζητείται, για να δικαστεί.

Ο ίδιος είχε παραδεχθεί την πράξη του, αλλά διέφυγε έναν χρόνο αργότερα από το Λος Αντζελες, προτού καταδικαστεί, γιατί είχε πληροφορηθεί ότι ένας δικαστής θα ζητούσε την καταδίκη του σε 50 χρόνια φυλάκισης, παρά τη συμφωνία που είχε κάνει με την Εισαγγελία.

« Ο υποβάλλων την έφεση είναι νυμφευμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών» ανέφερε το δικαστήριο, κατά την εξέταση της προσφοράς του κ. Πολάνσκι για την καταβολή χρηματικής εγγύησης. «Μπορεί να υποτεθεί ότι ως υπεύθυνος πατέρας, λαμβανομένης υπόψη και της προχωρημένης ηλικίας του, θα προσδώσει μεγαλύτερη σημασία στην οικονομική εξασφάλιση της οικογενείας του απ΄ ότι θα προσέδιδε ένα νεαρότερο άτομο» συνέχισε το σκεπτικό του. Η αποφυλάκιση αναμένεται εντός των προσεχών ημερών.

Ο κ. Πολάνσκι συνελήφθη στις 26 Σεπτεμβρίου, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης προκειμένου να λάβει τιμητικό βραβείο για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

No comments: