Sunday, November 22, 2009

Στην ταινία «Σταυροδρόμια Ζωής» ο Χρυσός Αλέξανδρος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  • Η απονομή των βραβείων

Θεσσαλονίκη - TO BHMA, Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009 [ 21:50 ]

Με την απονομή των βραβείων του Διεθνούς Διαγωνιστικού ολοκληρώθηκε το επετειακό, 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Τον Χρυσό Αλέξανδρο έλαβε η ισραηλινο-γερμανική παραγωγή «Σταυροδρόμια Ζωής».

Το βραβείο καλύτερης ταινίας απένειμε στον νικητή, ο Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσοκ. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 40.000 ευρώ.

Οι σεναριογράφοι της Σκάνταρ Κόπτι και Γιαρόν Σάντι μοιράστηκαν επίσης εξ ημισείας με το Ρουμάνο Τοντόρ Βοικάν (της ταινίας «Μετάλλιο τιμής») και το βραβείο σεναρίου του Φεστιβαλ.

Τα υπόλοιπα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

- Αργυρός Αλέξανδρος (25.000 ευρώ): Στην ρουμάνικη ταινία «Μετάλλιο τιμής» . Ο πρωταγωνιστής της Βίκτορ Ρεμπέντσιουκ έλαβε και το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

- Βραβείο Σκηνοθεσίας: στον Μεξικανό Ριγομπέρτο Περεσκάνο για την ταινία με τίτλο «Προορισμός Βορράς»

- Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας: Στην Ρούθ Νιρερε για την ταινία «Η μέρα που ο Θεός έφυγε ταξίδι».

- Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος: Στην ταινία «Αγνοούμενος» του Λί Σεο (Ν.Κορέα).

- Ειδική Μνεία : Στην ηθοποιό Καταρίνα Σκούτλερ για την ταινία «Θά 'ρθει μια μέρα» και στο θέμα της ταινίας «Τα αγόρια από το Μπακάλ»

Βραβεία Fipresci (Διεθνής Ομοσπονδία Κριτικών Kινηματογράφου) : Στην ταινία «Μετάλλιο τιμής» από τη Ρουμανία και «Ο διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου.

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» (15.000 ευρώ): στην ταινία «Λίβανος» του Σαμιουέλ Μαόζ (συμπαραγωγή Ισραήλ- Γερμανίας- Γαλλίας).

Bραβεία Κοινού Fischer (4.000 ευρώ): στις ταινίες «Σταυροδρόμια ζωής» του Γιαρόν Σάνι (για το διεθνές) «Μπιλόμα» της Σοφίας Παπαχρήστου (για το ελληνικό), για το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» (3.000 ευρώ) στην ταινία «Ταξίδια του μέλιτος» του Γκ.Πασκαλιεβιτς και για το τμήμα DigitalWave (3.000 ευρώ) στην ταινία «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις» του Βασίλη Ραίση.

-Το ειδικό βραβείο τεχνικής αρτιότητας ΕΤΕΚΤ - ΟΤ (της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης - ΟΤ) απονεμήθηκε στην ταινία «Μετάλλιο τιμής» του Κάλιν Πέτερ Νέτσερ από τη Ρουμανία.

-Το βραβείο ΠΕΚΚ (Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου) απονεμήθηκε συμβολικά στον «Εξώστη Β'» ως μια «όαση ελευθερίας και αναζήτησης αξιών σε καιρούς δύσκολους, πριν εκφυλιστεί και παρεκτραπεί», με το σκεπτικό πως «δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες για την απονομή βραβείου στην καλύτερη ελληνική ταινία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης».

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απένειμε το βραβείο με τίτλο «Το σινεμά και η πόλη» στην ταινία του Χόρχε Νάβας από την Αργεντινή με τίτλο «Το αίμα και η βροχή».

Τα βραβεία «DigitalWave 09» απονεμήθηκαν στις ταινίες: Ψηφιακός Αλέξανδρος (15.000 ευρώ) σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στην ταινία: «Το τελευταίο τραγούδι του Έλβις» του Βασίλη Ραΐση και το δεύτερο βραβείο (10.000 ευρώ) στην ταινία «Το κουτί» των Φώτη και Αποστόλη Πάσσου.

Τα περισσότερα βλέμματα συγκέντρωσαν οι ταινίες που... έλειψαν από το Φεστιβάλ, παρά εκείνες που προβλήθηκαν. Μόλις οκτώ ήταν οι ελληνικές συμμετοχές, ενώ αρκετοί κινηματογραφιστές, γνωστοί ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», αποφάσισαν να «μποϊκοτάρουν» το Φεστιβάλ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ψήφιση νόμου-πλαισίου για τον κινηματογράφο.

No comments: