Thursday, November 12, 2009

Άνοιξε η αυλαία του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Λιουμπλιάνας

  • Τα 20ά γενέθλιά του γιορτάζει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Λιουμπλιάνας- LIFFe, η πιο δημοφιλής φθινοπωρινή πολιτιστική εκδήλωση στη σλοβενική πρωτεύουσα που άνοιξε χθες τις πύλες της και θα διαρκέσει έως τις 20 Νοεμβρίου.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 106 ταινίες, με ιδιαίτερη έμφαση σε κινηματογραφικά έργα, με θέμα τους νέους σε αστικές περιοχές, σε γυναίκες σκηνοθέτες από τη Νότια Αμερική και σε παλιότερες ταινίες των Μίκαελ Χάνεκε και Ολιβιέ Ασάγιας.

Στα ειδικά τμήμα του Φεστιβάλ «Pre - premieres» και «Kings and Queens» συμπεριλαμβάνονται ταινίες των Πέδρο Αλμοδοβάρ, Τζιμ Τζάρμους, Αλέν Ρενέ, Ναόμι Καβάσε, Κλερ Ντενίς, Φατίχ Ακίν, Βέρνερ Χέρτζογκ, το νικητή του Φεστιβάλ των Κανών, Μίκαελ Χάνεκε, καθώς και η ταινία «Αντίχριστος» Λαρς φον Τρίερ που έχει προκαλέσει αντιφατικά σχόλια, τυπικό για το Δανό κινηματογραφιστή.

Κατά την έναρξη του Φεστιβάλ προβλήθηκε η ταινία «Wild Grass» του 87χρονου νεωτεριστή, Αλέν Ρενέ.

Στο κύριο διαγωνιστικό τμήμα, Perspectives, θα προβληθούν ταινίες ανερχόμενων σκηνοθετών, που θα διαγωνιστούν για το βραβείο Kingfisher. Μεταξύ άλλων θα απονεμηθούν το FIPRESCI, βραβείο κριτικής επιτροπής, αποτελούμενης από μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου, το Dragon, βραβείο κοινού και το βραβείο ταινίας μικρού μήκους.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δύο σλοβενικά ντοκιμαντέρ, το «Big River Man» μία ταινία για τον Μάρτιν Στρελ, το Σλοβένο κολυμβητή που έχει καταρρίψει τρία ρεκόρ Γκίνες και έχει κολυμπήσει σε όλο τον πλανήτη, σε σκηνοθεσία του Αμερικανού Τζον Μαρινγκούιν και το «Paradise TV», του Σλοβένου Ντράζεν Στάντερ.

Φέτος, για πρώτη φορά, ταινίες του Φεστιβάλ θα προβληθούν και σε κινηματογραφικές αίθουσες της πόλης Μάριμπορ.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ διοργανώνεται η δεύτερη Συνάντηση Συμπαραγωγών Γειτονικών Κρατών, στην οποία λαμβάνουν μέρος παραγωγοί και επαγγελματίες από το χώρο του κινηματογράφου από τη Σλοβενία και τις γειτονικές χώρες, Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία και Κροατία.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: