Thursday, November 5, 2009

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα παραπλεύρως του εαυτού του

  • Tetro ** ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Φράνσις Κόπολα. Ερμηνεία: Αλντεν Ερενράιχ, Βίνσεντ Γκάλο, Μάριμπελ Βερντί, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Κάρμεν Μάουρα, Ροντρίγκο ντε λα Σέρνα.

  • Δημητρης Mπουρας, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 05/11/2009

Το ασπρόμαυρο «Τetro» δεν είναι η ταινία που θα συστήσει στο σημερινό κοινό τον δημιουργό που συνέβαλε τα μάλα στις μεγάλες ανατροπές στο Χόλιγουντ κατά τη δεκαετία του '70. Είναι απλώς μια προσεγμένη δουλειά, διάσπαρτη από θραύσματα της προσωπικής ιστορίας του Φράνσις Φορντ Κόπολα που είναι απαλλαγμένος από το άγχος της εμπορικής επιτυχίας. «Εγραψα μια απολύτως φανταστική ιστορία, ανασύροντας μνήμες από την οικογενειά μου (...) ο πατέρας μου δεν ήταν όπως ο πατέρας της ταινίας. Ηταν καλός και ενθαρρυντικός, αλλά επειδή ήταν πολύ έξυπνος και κάπως ματαιόδοξος, ήταν ακριβώς λίγα βήματα πριν να μετατραπεί σε τέρας (...) Πάντα πίστευα ότι μια ταινία που απαιτεί τόσο κόπο για να γίνει θα πρέπει τουλάχιστον να αποκαλύπτει με κάποιο τρόπο τις σκέψεις και τα συναισθήματα που προδίδουν ποιος πραγματικά είσαι», λέει ο ίδιος.

Το «Τetro» είναι ένα δράμα γύρω από τραυματικές οικογενειακές σχέσεις. Ενας νεαρός ναυτικός, ο Νεοϋορκέζος Μπένι, φτάνει στο Μπουένος Αϊρες αναζητώντας τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον Τέτρο, που έχει κόψει κάθε δεσμό με τον αυταρχικό πατέρα τους, έναν διάσημο διευθυντή ορχήστρας. Ο Μπένι βρίσκει τον Τέτρο σε μια μποέμικη γειτονιά της πόλης στην οποία ζει μαζί με την ερωμένη του. Ο Μπένι θα ανακαλύψει ένα κρυπτογραφημένο χειρόγραφο του αδελφού του (ο Τέτρο κάποτε ήθελε να γίνει συγγραφέας) σε μια παλιά βαλίτσα, το οποίο θα τον οδηγήσει σε ένα καλά κρυμμένο οικογενειακό μυστικό.

Το «Τetro» μοιάζει άλλοτε σαν βιβλική παραβολή και άλλοτε σαν λυρικό θέατρο. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται ο νεαρός Αλντεν Ερενράιχ, ο Βίνσεντ Γκάλο και η Μάριμπελ Βερντί.

Οι «Αντικαταστάτες» (*) είναι μια φουτουριστική περιπέτεια καταιγιστικής δράσης, σκηνοθετημένη αδιάφορα από τον Τζόναθαν Μόστοου. Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον η ζωή μοιάζει σαν ένα όνειρο: οι άνθρωποι έχουν τοποθετήσει στη θέση τους αναλώσιμες ρέπλικες - αντικαταστάτες και ζουν τη ζωή τους από απόσταση. Μπορούν, για παράδειγμα, να βιώνουν συναισθηματικά την εμπειρία μιας επικίνδυνης περιπέτειας σαν θεατές από μια hitech πολυθρόνα, παρακολουθώντας -και καθοδηγώντας- τη ρέπλικα που τους αντικαθιστά.

Η σταθερότητα σε αυτόν τον ιδανικό μελλοντικό κόσμο αρχίζει να διαταράσσεται από μια σειρά περίεργους θανάτους ανθρώπων, την ώρα που οι αντικαταστάτες τους «ζούσαν» μια περιπέτεια στην πραγματική ζωή. Το σενάριο βασίζεται σε ένα κόμικ. Παίζουν: Μπρους Γουίλις, Ράντα Μίτσελ.

Στη «Μεταφυσική δραστηριότητα» (*), που βρίσκεται στα απόνερα του «The Blair Witch Project», ένα νεαρό ζευγάρι στήνει μια βιντεοκάμερα στο υπνοδωμάτιό του για να καταγράψει τη δράση φαντασμάτων. Γυρίστηκε από τον Ορεν Πέλι.

Στην κομεντί «Ζευγάρια στο βυθό» (*) τέσσερα παντρεμένα ζευγάρια δοκιμάζουν την αντοχή των γάμων τους σε έναν τροπικό παράδεισο.

No comments: