Tuesday, November 24, 2009

Από «ομίχλη» ... «ακαδημία»

  • Οξύνονται οι αντιθέσεις στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου με τη χτεσινή ανακοίνωση για δημιουργία «αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας» με την ονομασία «Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου» από τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» (σκηνοθέτες, παραγωγοί, αιθουσάρχες κ.ά.).

Μεταξύ των σκοπών της εταιρείας είναι «η ευθύνη, πρωτοβουλία και επιμέλεια για τη βράβευση κινηματογραφικών ταινιών και η σύσταση κανονισμού για τη διαδικασία ανάδειξης των κινηματογραφικών βραβείων», αλλά και ...«η εκπαίδευση επαγγελματιών στην κινηματογραφική τέχνη», «με τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων για την επαγγελματική κατάρτιση στην κινηματογραφική τέχνη και η συνεργασία με δημόσιους φορείς».

Η εξέλιξη αυτή έρχεται, αντικειμενικά, σε αντίθεση με το πάγιο, διαχρονικό αίτημα των κινηματογραφιστών για δημιουργία δημόσιας και δωρεάν Ανώτατης Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την αντίστοιχη υλικοτεχνική υποδομή. Επιπλέον, η «αναβάθμιση» των «Κινηματογραφιστών στην Ομίχλη» - τόσο σύντομα - σε εταιρεία και μάλιστα με στόχο την «αντικατάσταση» των κρατικών κινηματογραφικών βραβείων - τα οποία όντως χωλαίνουν - και με «εκπαιδευτική» δράση, και όλα αυτά «προσπερνώντας» τα σωματεία και τους φορείς του χώρου, ουσιαστικά ενισχύουν τη γενικότερη πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού για ιδιωτικοοικονομική διαχείριση του κινηματογραφικού τομέα.

Οι - ακόμα υποβόσκουσες - αντιθέσεις στο εσωτερικό της «Ομίχλης» και οι αντιφάσεις των προτάσεών τους (σ.σ. π.χ. «η ισορροπία ανάμεσα στη βιομηχανική και στην καλλιτεχνική πλευρά του κινηματογράφου πρέπει να εξασφαλιστεί με την ενίσχυση των επιχειρηματιών του χώρου και του ΕΚΚ (σ.σ. Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) ή άλλων φορέων που θα στηρίζουν το σινεμά του δημιουργού και της πολυφωνίας» που ουσιαστικά παραπέμπει σε έναν καπιταλισμό ...με «ανθρώπινο» πρόσωπο) προκύπτουν από το γεγονός ότι επιχειρούν να «γεφυρώσουν» τα αντικειμενικά αντικρουώμενα συμφέροντα των δημιουργών με αυτά των παραγωγών και διανομέων. Οσο οι δημιουργοί θα έχουν τέτοιες ψευδαισθήσεις, τόσο το αστικό κράτος θα βρίσκει τα απαραίτητα πολιτιστικά του «άλλοθι»... [ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2009]

No comments: