Saturday, November 21, 2009

Απο μέρα... σε μέρα


**Ούτε καρέ στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης είπαν οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη», αλλά όχι ούτε και νότα. Δύο τραγούδια του Αλέξανδρου Βούλγαρη, συγκεκριμένα του συγκροτήματος του «Mary and the boy», ακούγονται στην ταινία «Ξέστρωτα κρεβάτια» του Αγγλου Αλέξις Ντος Σάντος, που είχε πολύ σουξέ. Και στις δύο sold out προβολές της, έμειναν πολλοί χωρίς εισιτήρια.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο παρέδωσαν στον Διονύση Φωτόπουλο Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του (και) στην έβδομη

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο παρέδωσαν στον Διονύση Φωτόπουλο Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του (και) στην έβδομη τέχνη

**Με το οκτώ μηνών μωράκι της έφτασε στη Θεσσαλονίκη η Σομαλή Γουόρις Ντίρι για τη βασισμένη στο βιβλίο της ταινία «Το λουλούδι της ερήμου», που σκηνοθέτησε η Σέρι Χόρμαν. Η ιστορία της είναι ένας ύμνος φεμινισμού και αγώνας να σταματήσει η φρικτή παράδοση της κλειτοριδεκτομής, που υπέστη και η ίδια πιτσιρίκα. Την ώρα, πάντως, που η Ντίρι κατευθυνόταν στο «Ολύμπιον», πανέμορφη και λυγερή σαν γαζέλα, τραβούσε όλα τα βλέμματα των αρσενικών που έπιναν καφεδάκι στα πέριξ.

**Από τα χέρια του Θόδωρου Αγγελόπουλου και του Νίκου Παναγιωτόπουλου παρέλαβε προχθές ο Διονύσης Φωτόπουλος τον Χρυσό Αλέξανδρο για τη συνολική προσφορά του στην τέχνη, στα εγκαίνια της έκθεσής του με τίτλο «Διονύσης Φωτόπουλος: κινηματογράφος». Παρών ήταν και ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος. «Γνωρίζω τον Διονύση από τότε που κάναμε την ταινία μου "Τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". Περνάμε μεγάλα διαστήματα τσακωμένοι. Ευτυχώς αυτόν τον καιρό μιλάμε και έτσι μπόρεσα να του δώσω το βραβείο», έλεγε με το γνωστό του χιούμορ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο Διονύσης Φωτόπουλος, πάντως, συγκινημένος, το αφιέρωσε στον αείμνηστο αδελφό του, Βασίλη, που τον μύησε στον κόσμο του κινηματογράφου.

** Ο δεύτερος Χρυσός Αλέξανδρος που δόθηκε προχθές ήταν στην Τζέιν Μπίρκιν. «Περίμενα 62 χρόνια για να λάβω μια τέτοια διάκριση», είπε η ηθοποιός-τραγουδίστρια, λίγο πριν από την προβολή της τελευταίας της ταινίας, «36 όψεις του Πικ-Σεν Λου», του Ζακ Ριβέτ. Την επόμενη μέρα μάς εξομολογήθηκε ότι μάλλον έκλεισε ο κύκλος της ως ηθοποιού, αλλά ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει τη Σαρλότ Ράμπλινγκ. «Η υποκριτική είναι επάγγελμα για νέους ανθρώπους, που έχουν φωτογένεια, όπως η κόρη μου, Σαρλότ Γκενσμπούργκ», έλεγε η καλή μαμά Τζέιν Μπίρκιν. Και έκανε κι άλλες εξομολογήσεις στη συζήτηση που είχε με το κοινό: για τους άντρες της ζωής της, για την εποχή που τίγκαρε το πρόσωπό της με μέικ απ για να αρέσει στους άντρες και για τη δεκαετία του '60, τότε που ο κόσμος τη θεωρούσε αντισυμβατικό σύμβολο ενώ, όπως έλεγε, ήταν τελικά τόσο συμβατική. Χορτασμένη από δόξες και ειλικρινής, παραμένει στα 62 της χρόνια γοητευτική.

* Εκλεισε ο κύκλος και για τον Γιώργο Χωραφά ως πρόεδρο του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η φετινή ήταν η τελευταία του θητεία, είπε σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία». Η επόμενη φορά που θα τον δούμε στο φεστιβάλ θα είναι ως σινεφίλ και, βεβαίως, ως ηθοποιό.

**Αύξηση 2,1% σε σχέση με πέρυσι είχαν τα εισιτήρια το πρώτο τριήμερο. Κόπηκαν 26.533, ενώ πέρυσι 25.970.

No comments: