Sunday, November 1, 2009

Απόψε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του Κόπολα στην Αθήνα


  • Μια ιστορία «προσωπική»

  • Αθήνα - ΤΟ ΒΗΜΑ, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009 [ 10:35 ]

Η νέα ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Tetro» θα πραγματοποιήσει την επίσημη πρεμιέρα της στην Ελλάδα σήμερα, Κυριακή, στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Πανοράματος Κινηματογράφου. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα, κάνει λόγο για μια «προσωπική» ιστορία ανταγωνισμού και κάθαρσης.

Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: ο νεαρός Μπένι, γόνος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, την οποία εγκατέλειψαν οικογενειακώς για να εγκατασταθούν στη Νέα Υόρκη, όταν ο μαέστρος πατέρας του γνώρισε την καταξίωση, επιστρέφει στο Μπουένος Αϊρες, αναζητώντας τον μεγάλο του αδερφό, Τέτρο, ο οποίος έχει να δώσει σημεία ζωής για πάνω από μια δεκαετία.

Η επανασύνδεσή τους όμως, δεν είναι διόλου όπως τη φανταζόταν, καθώς ο τελευταίος επιμένει να παραμένει ερμητικά κλεισμένος στον εαυτό του, αραδιάζοντας τις σκέψεις του σε ένα κομμάτι χαρτί που δε δείχνει ποτέ σε κανέναν… Το παρελθόν έρχεται έτσι στην επιφάνεια.

Η ταινία άνοιξε το Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών στις Κάννες, κατόπιν άρνησης του Κόπολα να προβληθεί εκτός συναγωνισμού και είναι βασισμένη στο πρώτο σενάριο -από την εποχή της Συνομιλίας (The Conversation, 1974)- που υπογράφει εξ ολοκλήρου ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μια πολύ «προσωπική» ιστορία, βασισμένη σε αναμνήσεις από την οικογένειά του αν και απόλυτα μυθοπλαστική.

«Παρόλο που η ιστορία του Τέτρο δεν έχει μεγάλη σχέση με την ιστορία της ζωής μου, όλοι οι χαρακτήρες ενσωματώνουν προσωπικά μου κομμάτια. Έγραψα μια απολύτως φανταστική ιστορία που εν τούτοις ανέσυρε μνήμες από την οικογένειά μου» έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης.

«Από τη στιγμή που συνέλαβα την ιδέα για αυτή την ταινία, τη φαντάστηκα σε ασπρόμαυρο. Καθώς η ιστορία πήρε μορφή, αποφάσισα ότι οι σκηνές του παρελθόντος πρέπει να έχουν χρώμα. Θέλησα να γίνει με αυτόν τον τρόπο επειδή σήμερα σπάνια βλέπουμε πια ταινίες σε ασπρόμαυρο, οι οποίες είναι μοναδικές, ειδικά όσον αφορά τον φωτισμό τους».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Βίνσεντ Γκάλο, Μαριμπέλ Βερντού, Κλάους Μαρία Μπραντάουερ, Κάρμεν Μάουρα και ο πρωτοεμφανιζόμενος Άλντεν Έρενραϊχ.

Στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες η ταινία θα προβληθεί στις 12 Νοεμβρίου.

No comments: