Tuesday, November 3, 2009

Αυλαία με βραβεία στο 21ο Πανόραμα

O «Κυανοπώγων» της γαλλίδας σκηνοθέτιδος Κατρίν Μπρεγιά απέσπασε το Βραβείο του 21ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου το οποίο ολοκληρώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στον κινηματογράφο Ιντεάλ παρουσία, εκτός άλλων, του αμερικανού σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα που βρέθηκε στην Αθήνα για την πανελλήνια πρεμιέρα της τελευταίας ταινίας του, «Τetro».

Στην κορυφαία στιγμή της τελετής η υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κυρία Αντζελα Γκερέκου απένειμε στον Κόπολα ένα ειδικό βραβείο για το σύνολο της κινηματογραφικής προσφοράς του. « Το βραβείο αυτό δεν είναι προσωπικό » τόνισε ο Κόπολα. « Ουσιαστικάδίδεται στην εταιρεία παραγωγής μου, Αmerican Ζoetrope » μέσω της οποίας τα τελευταία 40 χρόνια βγήκαν δημιουργίες τόσο του ίδιου όσο και άλλων κινηματογραφιστών.

Στην τελετή λήξης του 21ου Πανοράματος, παρουσιάστρια της οποίας ήταν η ηθοποιός Εβελίνα Παπούλια, τιμήθηκαν επίσης η ηθοποιός Μάρω Κοντού και ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, με αφορμή την επετειακή προβολή στο πλαίσιο του φεστιβάλ της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Η αναπαράσταση», 40 χρόνια μετά την πρεμιέρα της. Το βραβείο της τριμελούς επιτροπής της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FΙΡRΕSCΙ) κέρδισε η ταινία «Η πόλη του διαβόλου», σκηνοθετικόντεμπούτο του Βλαντίμιρ Πασκάλιεβιτς, γιου του σέρβου σκηνοθέτη Γκόραν Πασκάλιεβιτς, ενώεκτός προγράμματος δόθηκε ακόμη ένα βραβείο, στη Βαλέρια Γκολίνο για την εξαιρετική ερμηνεία της στην ταινία «Η Τζούλια δεν πάει ραντεβού το βράδυ» του Τζιουζέπε Πιτσιόνι. Τέλος η «Χρυσόσκονη», πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Μαργαρίτας Μαντά, απέσπασε το βραβείο κοινού.

Υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση, όπως πάντα, του κριτικού κινηματογράφου Νίνου Φένεκ Μικελίδη, το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009 διοργανώθηκε εφέτος για πρώτη φορά από τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων με μόνιμους υποστηρικτές το υπουργείο Πολιτισμού, το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αλλά και έναν νέο συνεργάτη, το νεοσύστατο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

No comments: