Thursday, November 12, 2009

Εξαιρετικό θέαμα και εφέ στηριγμένα σε αφελές σενάριο

  • 2012*** Περιπέτεια καταστροφής. Σκηνοθεσία: Ρόλαντ Εμεριχ. Ερμηνείες: Τζον Κιούζακ, Αμάντα Πιτ, Γούντι Χάρελσον, Τσιγουετέλ Ιτζάιοφορ, Ολιβερ Πλατ, Θάντι Νιούτον

Το μεγάλο θέαμα, τα εφέ και οι καταστροφές χαρακτηρίζουν τη φιλμογραφία του Ρόλαντ Εμεριχ, ο οποίος στις καλύτερές του δουλειές, όπως το «Μετά την επόμενη μέρα», φτιάχνει ταινίες που είναι διασκεδαστικά μπλοκμπάστερ, που ευτυχώς δεν παίρνουν στα σοβαρά τον εαυτό τους. Στο «2012», με την επικαιρότητα της χρονολογίας και τον μύθο για το επερχόμενο τέλος του κόσμου, ο Εμεριχ βρίσκει αφορμή για να στήσει μια σειρά από σκηνές, που είναι ταυτόχρονα εφιαλτικές, αλλά και σχεδόν κωμικές μέσα στην υπερβολή τους. Σεισμοί 10 Ρίχτερ ισοπεδώνουν πόλεις, ηφαίστεια εκρήγνυνται και τσουνάμι υψώνουν κύματα εκατοντάδων μέτρων.

Ο Εμεριχ δεν στέκεται τόσο στους λόγους της καταστροφής (που επιστημονικά έχει κάποια αξιοπιστία), αλλά στην προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων να γλιτώσουν και να κατευθυνθούν προς τις κιβωτούς που έχουν κατασκευαστεί για τη σωτηρία των πλούσιων και των ισχυρών.

Μέσα στο γενικά αφελές σενάριο υπάρχει και ένα σχόλιο, όπως και κάποιο χιούμορ. Αλλά η σύνθετη σκέψη δεν είναι το δυνατό κομμάτι του Εμεριχ. Είναι το θέαμα κι εκεί καταφέρνει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εχει κάνει εξαιρετική δουλειά με τα εφέ, δημιουργώντας θεαματικές, χορταστικές εικόνες. Το πολύ καλό καστ χαρίζει αξιοπιστία ακόμη και σε αυτό το αφελές και γεμάτο κλισέ σενάριο.

  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/11/2009

No comments: