Thursday, November 12, 2009

50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης



Το 50ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ανοίγει, σήμερα, με μια επετειακή τελετή έναρξης (8 μ.μ.) στο «Ολύμπιον», σε σκηνοθεσία Αγγελου Φραντζή. Σενάριο Ζαχαρία Μαυροειδή. Ο ηθοποιός Χρήστος Λούλης, παρουσιαστής της βραδιάς, θα μας ξεναγήσει στο μεγάλο ερωτηματικό και βασικό σύνθημα της φετινής διοργάνωσης «Why Cinema Now?». Ερώτημα που πηγάζει από την επίκαιρη φράση του Ζαν Ρενουάρ «Για να παραμείνει ο κινηματογράφος ζωντανός, θα έπρεπε να επινοεί τα πάντα από την αρχή». Θα ακολουθήσει μια ταινία ειδικά επιμελημένη για την περίσταση. Πρόκειται για μια περιήγηση στον κόσμο της κινηματογραφικής Τέχνης.

Στο κλείσιμο της τελετής, το «Ολύμπιον» θα μεταμορφωθεί σε επιφάνεια προβολής και το κοινό θα δει ένα βίντεο φτιαγμένο ειδικά για την πρόσοψη της ιστορικής έδρας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια σύνθεση της ομάδας Γερμανών καλλιτεχνών «URBANSCREEN», ειδικών σε προβολές μεγάλης κλίμακας επάνω σε κτιριακές επιφάνειες, η οποία θα προβάλλεται στην πρόσοψη του «Ολύμπιον», σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

Μετά την τελετή έναρξης, θα προβληθεί η ταινία «SoulKitchen» του Φατίχ Ακίν, παρουσία του σκηνοθέτη και των συντελεστών.

No comments: