Saturday, November 28, 2009

Ωραία μου κυρία

  • Η Οντρεϊ Χέπμπορν δεν ήταν απλώς μια σταρ του σινεμά αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα της μόδας. Κομψή, λεπτεπίλεπτη, με μια ομορφιά θηλυκή και παιδική ταυτόχρονα, είχε όλα τα προσόντα για να υποστηρίξει τους ρόλους της.

Μπαλαρίνα στην ταινία «Secret People», πριγκίπισσα που ζει τον έρωτά της στην αγκαλιά του Γκρέγκορι Πεκ κάνοντας «Διακοπές στη Ρώμη», ασχημόπαπο που μεταμορφώνεται σε «Ωραία μου κυρία» με τη βοήθεια του Ρεξ Χάρισον...

Τέτοιες κινηματογραφικές σκηνές φέρνει στο προσκήνιο η δημοπρασία με ρούχα και αξεσουάρ της Οντρεϊ Χέπμπορν, από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 που θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο από τους οίκους Κέρι Τέιλορ και Σόθμπις. Θα παρουσιαστούν και επιστολές όπου η ηθοποιός περιγράφει την πρόταση γάμου που της έκανε ο Τζέιμς Χάνσον το 1952. Βραδινά ενδύματα των Βαλεντίνο, Ελίζαμπεθ Αρντεν, «μικρά μαύρα φορέματα», σαν αυτά που καθιέρωσε στο «Πρόγευμα στο Τίφανις» περιλαμβάνει η συλλογή καθώς και δημιουργίες του αγαπημένου της σχεδιαστή Ζιβανσί που φορούσε στις ταινίες «Καυτό Παρίσι» και «Πώς να κλέψετε ένα εκατομμύριο δολάρια».

Συχνά ο τύπος σχολίαζε ότι η Χέπμπορν ταξίδευε με πολλές αποσκευές. Λέγεται επίσης πως σε όλη της τη ζωή δεν χρειάστηκε να αλλάξει νούμερο στα ρούχα της. Κι όμως, αυτή η γυναίκα-διαχρονικό πρότυπο φινέτσας δεν θεωρούσε τον εαυτό της ιδιαίτερα ελκυστικό. «Μπορείς ακόμη και να πεις πως μισούσα τον εαυτό μου για κάποιες περιόδους. Θεωρούσα πως ήμουν πολύ χοντρή, ή ίσως πολύ ψηλή, η απλά πολύ άσχημη», είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή της το 1959.

Η Οντρεϊ ήταν κόρη της ολλανδέζας βαρόνης Ελα βαν Χέεμστα και το όνειρό της ήταν να γίνει μπαλαρίνα. Ωστόσο, ο εξασθενημένος της οργανισμός από τις κακουχίες που πέρασε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε συνδυασμό με το ύψος της -το 1,70 ήταν τότε απαγορευτικό για μπαλαρίνα- δεν της επέτρεψαν να πάρει πρώτους ρόλους. Ετσι, το μπαλέτο έχασε ένα ταλέντο που το κέρδισε ο κινηματογράφος.

Ο ήλιος της είχε αρχίσει να ανατέλλει με την κωμωδία του 1951 «The Levender Hill Mob», όπου ο Αλεκ Γκίνες πρόσεξε την «ομορφιά και την παρουσία της που θυμίζουν ξωτικό». Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος ήταν στην ταινία «Διακοπές στη Ρώμη». Αρχικά οι παραγωγοί ήθελαν την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, αλλά ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ εντυπωσιάστηκε από το δοκιμαστικό της Οντρεϊ: «Είχε όλα όσα έψαχνα: γοητεία, αθωότητα και ταλέντο. Ηταν επίσης πολύ αστεία...».

Ενας γάμος που δεν έγινε

Τα γυρίσματα της ταινίας συνέπεσαν με την προετοιμασία του γάμου της με τον μετέπειτα λόρδο Τζέιμς Χάνσον, και μάλιστα η νεαρή πρωταγωνίστρια προσέγγισε τις αδελφές Φοντάνα για να φτιάξουν το νυφικό της, ένα μοναδικό κομμάτι από ιβουάρ σατέν, που επίσης θα δημοπρατηθεί.

Ο γάμος δεν έγινε ποτέ και η Χέπμπορν αποφάσισε να χαρίσει το νυφικό της στο «ομορφότερο φτωχό κορίτσι της Ιταλίας». Ετσι και έγινε και η τυχερή πολύ αργότερα δήλωσε πως είχε έναν ευτυχισμένο γάμο.

Η γκαρνταρόμπα της Χέπμπορν αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 αγγλικές λίρες, ενώ τα μισά από τα καθαρά έσοδα της δημοπρασίας θα προσφερθούν στο ίδρυμα Audrey Hepburn Childrens Fund και στη Unicef για το κοινό τους πρόγραμμα «Σχολείο για όλα τα παιδιά».*

No comments: