Wednesday, November 4, 2009

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ: Ξέμεινε από ελληνικές ταινίες εφέτος η Θεσσαλονίκη

  • Οι «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» δεν θα παρουσιάσουν τα έργα τους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Μισός αιώνας λειτουργίας, 50 χρόνια προβολής ελληνικών ταινιών- με τα καλά και με τα άσχημά τους-, αλλά να που εφέτος είναι άδειο από ελληνικό κινηματογράφο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληγες χθες το μεσημέρι μετά τη συνέντευξη Τύπου του 50ού, επετειακού Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 ως τις 22 Νοεμβρίου.

Καμία από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν αφορούσε κάποιο από τα ξένα προγράμματα της εφετινής διοργάνωσης. Ούτε ο Βέρνερ Χέρτσογκ, ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, φάνηκε να προκαλεί το ενδιαφέρον ούτε οι, όπως πάντα πικάντικες, «Ημέρες ανεξαρτησίας» ούτε οι ανατέλλουσες Φιλιππίνες ούτε το Ρost Romance ούτε και το Ρinky Εiga, το ακραίο κίνημα του ιαπωνικού κινηματογράφου· όλα άκρως ενδιαφέροντα μεν, αλλά εν τέλει χαμένα μέσα στην αναστάτωση που έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ελληνικού κινηματογράφου.

Οπως αναμενόταν, το ενδιαφέρον δεν μπορούσε παρά να εστιαστεί στην εφετινή απουσία του εγχώριου προϊόντος, του Πανοράματος Ελληνικών Ταινιών. Η απουσία αυτή υπήρξε αποτέλεσμα της αποτελεσματικής, καθώς φαίνεται, κινηματογραφικής «επανάστασης» που άρχισε πριν από μερικούς μήνες, όταν μια χούφτα άνθρωποι του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου, που σήμερα έχουν αυξηθεί σε 205 και είναι γνωστοί ως «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», δήλωσαν ότι δεν θα παρουσιάσουν τις ταινίες τους στο Φεστιβάλ. Δυσαρεστημένοι από έναν κινηματογραφικό νόμο που ούτε τηρείται ούτε τροποποιείται προς το καλύτερο, οι «Ομιχλιώτες» τήρησαν την προειδοποίησή τους και δεν στέλνουν ούτε ένα καρέ ελληνικής ταινίας στο εφετινό Φεστιβάλ, που κόστισε 4,5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων το 1,5 εκατ. είναι από χορηγίες). Κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν ελληνικές ταινίες για να συμμετάσχουν στην κούρσα των κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας, τα οποία εφέτος δεν θα πραγματοποιηθούν.

«Μαζί μας θα θέλαμε να έχουμε εφέτος όλους τους έλληνες δημιουργούς» είπε στη χθεσινή ομιλία της η Δέσποινα Μουζάκη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, αφού πρώτα ανέγνωσε ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστη στη συνέντευξη Τύπου αλλά θα δώσει το παρών στην τελετή έναρξης. «Μας λυπεί που κάποιοι δεν είναι μαζί μας και θα λείπουν από αυτή τη στιγμή που ανήκει σε όλους» συνέχισε η κυρία Μουζάκη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, ισχύει το αντίθετο. Κάποιοι είναι μαζί με το Φεστιβάλ και οι περισσότεροι είναι που απουσιάζουν. Μόλις οκτώ έλληνες σκηνοθέτες αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στο κίνημα της «Ομίχλης» και να παρουσιάσουν τις ταινίες τους στη διοργάνωση. Μάλιστα, οι δύο από αυτούς τους σκηνοθέτες, ο Σταύρος Ιωάννου με την ταινία «Χορεύοντας στον πάγο» και ο Κυριάκος Κατζουράκης με την ταινία «Μικρές εξεγέρσεις», λαμβάνουν μέρος εντός διεθνούς διαγωνιστικού προγράμματος, πρόεδρος του οποίου εφέτος είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ως γνωστόν, το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα αφορά πρωτοεμφανιζόμενους ή δευτεροεμφανιζόμενους σκηνοθέτες και όντως ο μεν 65χρονος Κατζουράκης είναι δευτεροεμφανιζόμενος στον κινηματογράφο μυθοπλασίας, ο δε 55χρονος Ιωάννου πρωτοεμφανιζόμενος. Οι υπόλοιπες ταινίες που θα παιχτούν είναι η «Μοιραία σχέση» του Ερρίκου Ανδρέου, το «Αμα δεν σε θέλει» του Βασίλη Νεμέα, ο «Διαχειριστής» του Περικλή Χούρσογλου, η «Μπιλόμπα» της Σοφίας Παπαχρήστου, η «Καντίνα» του Σταύρου Καπλανίδη και η «Διαθήκη του ιερέα Ιωάννη Μελλιέ» του Δημήτρη Κολλάτου (θα προβληθούν επίσης έξι ταινίες του ψηφιακού τμήματος Digital Wave και τρεις μικρού μήκους).

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν της ανακοίνωσης του προγράμματος η κυρία Μουζάκη ανέφερε ότι το Φεστιβάλ αναζητώντας μια λύση στο εφετινό πρόβλημα των ελληνικών ταινιών έκανε συγκεκριμένες προτάσεις στους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» ώστε να παρευρεθούν με τις ταινίες τους κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Οι προτάσεις αυτές ήταν: πρώτον, η ένταξη των ελληνικών ταινιών της πρόσφατης παραγωγής στο πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ και στις επί μέρους ενότητες και η ένταξη στην αγορά του Φεστιβάλ των ελληνικών ταινιών πρόσφατης αλλά και παλαιότερης παραγωγής, καθώς και νέων σχεδίων παραγωγής. Στόχος ήταν η καλύτερη προβολή και η προώθησή τους προς τους ξένους επαγγελματίες που έρχονται στο Φεστιβάλ για εύρεση ελληνικού προϊόντος.

Οι προτάσεις δεν έγιναν δεκτές από τους «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη», οι οποίοι από την πλευρά τους ζήτησαν από το Φεστιβάλ να αναβάλει για του χρόνου τον επετειακό χαρακτήρα του εφετινού Φεστιβάλ και «να θρηνήσει, όχι να γιορτάσει την κατάντια του ελληνικού κινηματογράφου», όπως αναφέρθηκε χθες.

«Οφείλουμε να προστατεύσουμε τον θεσμό και τους θέλουμε μαζί μας για να γιορτάσουμε όλοι μαζί» ήταν η απάντηση της κυρίας Μουζάκη. «Δεν πρέπει να στερήσουμε τις ελληνικές ταινίες από τον κόσμο. Πάνω από όλα πλήττονται οι ίδιες οι ταινίες».

Η θέση του υπουργού

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για μια απόφαση» απάντησε η Δέσποινα Μουζάκη ερωτώμενη για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου σχετικά με τα προβλήματα του ελληνικού κινηματογράφου. «Ο υπουργός θέλει να εξετάσει με μεγάλη προσοχή τα προβλήματα και να μην κάνει βιαστικές κινήσεις. Πρέπει να γίνει πολύ σοβαρή δουλειά, δουλειά υποδομής αλλά και θεσμική». Σε ό,τι αφορά την παραμονή της στην θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας η κυρία Μουζάκη είπε ότι «είναι ένα θέμα για συζήτηση μετά την 50ή διοργάνωση. Η στήριξη πάντως του νέου υπουργού είναι δεδομένη και με την παρουσία του στην έναρξη θα τιμήσει τα 50 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου».

No comments: