Wednesday, November 4, 2009

Τεό και Κούνδουρος σπάνε την «ομίχλη»

  • 50ό ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος επιστρέφει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης πέντε χρόνια μετά την επεισοδιακή απομάκρυνσή του από τη θέση του προέδρου (2004), παρέα με τον Μισέλ Δημόπουλο.

Την πραγματική ιστορία της Ουάρις Ντίρι, που ξεκίνησε από την Αφρική για να γίνει διάσημο τοπ μόντελ, αφηγείται η ταινία «Το λουλούδι της ερήμου» της Σέρι Χόρμαν. Στην προβολή της θα είναι και η Ουάρις Ντίρι

Την πραγματική ιστορία της Ουάρις Ντίρι, που ξεκίνησε από την Αφρική για να γίνει διάσημο τοπ μόντελ, αφηγείται η ταινία «Το λουλούδι της ερήμου» της Σέρι Χόρμαν. Στην προβολή της θα είναι και η Ουάρις Ντίρι

Επανέρχεται ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 50ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (13 έως 22 Νοεμβρίου), που έχει μότο: «Why cinema now;»

Απουσία του υπουργού Πολιτισμού, η διευθύντρια του φεστιβάλ Δέσποινα Μουζάκη ανακοίνωσε τις τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος. Ο κ. Γερουλάνος τής υποσχέθηκε, όμως, ότι θα είναι παρών στην τελετή έναρξης. Ας ελπίσουμε ότι θα τηρήσει τον λόγο του αλλά και ότι θα πάρει άμεσα μια απόφαση για τα Κρατικά Βραβεία - που ενώ ξέρουμε ότι δεν θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, αγνοούμε πού και πότε θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, ότι θα κάνει πραγματικότητα τη δέσμευσή του για τον νέο περί κινηματογράφο νόμο.

Ο μετέωρος νόμος κρατά, άλλωστε, μακριά από το φεστιβάλ τους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη». «Μας λυπεί που δεν είναι μαζί μας όλοι οι Ελληνες δημιουργοί. Μας λείπουν. Ελπίζω στο μέλλον οι ελληνικές ταινίες να ωφεληθούν -με τη βοήθεια του νέου νόμου- από το φεστιβάλ», είπε η Δέσποινα Μουζάκη. Και προτού καταλήξει με την ευχή «να μην υποβαθμιστεί ο διεθνής χαρακτήρας του φεστιβάλ από την αποχή των σκηνοθετών», έκανε μία ύστατη προσπάθεια, ένα νέο κάλεσμα να ανέβουν με τις ταινίες τους στη Θεσσαλονίκη οι «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» και να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες ημερίδες.

Αυτό, άλλωστε, που κατά τη γνώμη της πλήττεται είναι οι ίδιες οι ταινίες που απέχουν. Αν και η Δέσποινα Μουζάκη συμμερίζεται τα αιτήματά τους («έχουμε κοινές διεκδικήσεις»), προτάσσει το καθήκον της ως διευθύντριά του φεστιβάλ. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον θεσμό», είπε. Οσο για την προσωπική της αποτίμηση της δραστηριοποίησης των 160 σκηνοθετών...«η επιτυχία ή η αποτυχία θα φανεί από την πορεία του νόμου».

Ο Νίκος Κούνδουρος, το 1958 στον Στρυμόνα, στα γυρίσματα της ταινίας «Το ποτάμι», μαζί με μία από τις ηθοποιούς, την Πατρίτσια Μπίνι

Ο Νίκος Κούνδουρος, το 1958 στον Στρυμόνα, στα γυρίσματα της ταινίας «Το ποτάμι», μαζί με μία από τις ηθοποιούς, την Πατρίτσια Μπίνι

Μέσα σε ένα τέτοιο βαρύ κλίμα, όσον αφορά τα καθ' ημάς, με το ζωντανό ελληνικό σινεμά να λάμπει διά της απουσίας του -μόνο 7 ταινίες θα προβληθούν- το φεστιβάλ θα ξεκινήσει την 50ή επέτειό του με το «Soul Kitchen» του Φατίχ Ακίν, παρουσία του ίδιου. Και από τον νεαρό και ταλαντούχο δημιουργό, πάμε σε έναν βετεράνο του ευρωπαϊκού σινεμά, τον Αλέν Ρενέ. Η πρόσφατη ταινία του «Αγριόχορτα» θα κλείσει το φεστιβάλ, παρουσία της πρωταγωνίστριας Αν Κονσινί.

Λαμπροί προσκεκλημένοι

Υπάρχουν κι άλλα μεγάλα ονόματα που δίνουν λάμψη στο φεστιβάλ. Ορισμένοι και τα φώτα τους με μαστερκλάς. Στους φετινούς καλεσμένους είναι ο πρωτοπόρος Γερμανός Βέρνερ Χέρτζογκ, ο Βαλκάνιος Γκόραν Πασκάλιεβιτς, η ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν (θα δώσει και συναυλία), ο βραβευμένος με Οσκαρ παραγωγός του «Τελευταίου αυτοκράτορα», Τζέρεμι Τόμας, ο συνθέτης Αλεξάντερ Ντεπλά -υπεύθυνος για τα σάουντρακ διάσημων ταινιών-, ο παραγωγός και πρόεδρος της 20th Century Fox, Τζιμ Γιαννόπουλος, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Γκιόργκι Πάλφι και ο Ρουμάνος Κορνέλιου Πορομπόιου.

Θα έρθουν ακόμα οι: Τόνι Γκρισόνι (συνεργάτης του Τέρι Γκίλιαμ), Ουάρις Ντίρι (η συγγραφέας τού «Το λουλούδι της ερήμου», μαζί και η πρωταγωνίστρια της ταινίας, Λίγια Κεμπέντεο), Εουχένιο Καμπαγέρο (Οσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση του «Λαβύρινθου του Πάνα»), Μιριάνα Καράνοβιτς (πρωταγωνίστρια του «Σαράγεβο σ' αγαπώ»), Εϊμος Πόου (σκηνοθέτης, σεναριογράφος), Σαμουέλ Μαόζ (Χρυσό Λιοντάρι στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας για το «Lebanon»), Κότζι Γουακαμάτσου (πρωτοπόρος της Pink Eiga) και Λαβ Ντίαζ (ανεξάρτητος δημιουργός του φιλιππινέζικου σινεμά).

Οι νέοι που διαγωνίζονται

Μέσα σε δέκα μέρες, 250 ταινίες διεκδικούν την προσοχή των σινεφίλ.

Στο διεθνές διαγωνιστικό βρίσκουμε 15 ταινίες νέων σκηνοθετών. Ανάμεσά τους οι ελληνικές «Χορεύοντας στον πάγο» του Σταύρου Ιωάννου και «Μικρές εξεγέρσεις» του Κυριάκου Κατζουράκη. Η πλειονότητα των ταινιών -από Ισραήλ, Ρουμανία, Κορέα, Μεξικό, Αίγυπτο, Κολομβία, Φιλιππίνες, Αγγλία, Γερμανία, Ουγγαρία- έχουν θέμα τα παιδιά και τους εφήβους αλλά και τις όψεις της σύγχρονης πόλης και της βίας που γεννιέται σ' αυτήν. Περιλαμβάνονται 2 παγκόσμιες πρεμιέρες («Μετάλλιο τιμής», «Χορεύοντας στον πάγο»), μία διεθνής πρεμιέρα («Το χωράφι του πατέρα») και 8 ευρωπαϊκές («Αγνοούμενος», «Τα αγόρια απ' το Μπακάλ», «Θα 'ρθει η μέρα», «Προορισμός: Βορράς», «St. Nick», «Ηλιόπολη», «Δίχως αγάπη», «Μικρές εξεγέρσεις»).

Την κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, απαρτίζουν οι: Εϊμος Πόου, Γκιόργκι Πάλφι, Εουχένιο Καμπαγέρο, Λαβ Ντιάζ, Μιριάνα Καράνοβιτς και Λίσι Μπελές, σύμβουλος της Zentropa του Λαρς Φον Τρίερ.

Κούνδουρος ο πρώτος

Πενήντα χρόνια πίσω θα μας πάει «Το ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, η πρώτη ταινία που παρουσιάστηκε στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου. Θα την ξαναδούμε στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα πεντηκοστά γενέθλια, όπου θα τιμηθούν ο Κούνδουρος και ο Ντίνος Κατσουρίδης. Η ιστορία των πενήντα χρόνων του φεστιβάλ καταγράφεται σε επετειακή έκδοση.

**Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης είναι 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Καλύπτεται από το ΥΠΠΟ και χορηγούς.

No comments: