Tuesday, November 3, 2009

Διεθνή επέλαση του ρωσικού κινηματογράφου ζητά ο Πούτιν

  • Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τους Ρώσους σκηνοθέτες να προσπαθήσουν να κατακτήσουν τη διεθνή αγορά.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε σήμερα από τους κινηματογραφιστές της χώρας του να αγωνιστούν για να κατακτήσουν το διεθνές κοινό και εξέφρασε τη λύπη του γιατί οι ρωσικές ταινίες δεν έχουν μεγάλη απήχηση, καλλιτεχνική και εμπορική, στο εξωτερικό.

«Έχουμε ένα κινηματογραφικό παρελθόν πολύ πλούσιο, οι ταινίες μας παραδοσιακά παίρνουν διεθνή βραβεία στα διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ αλλά η παραγωγή μας δεν έχει μαζικό αντίκτυπο στο εξωτερικό», ανέφερε ο κ. Πούτιν στη διάρκεια συνόδου με θέμα την ανάπτυξη του Ρωσικού κινηματογράφου.

«Μόνο ένα στα έξι ρωσικά κινηματογραφικά έργα γίνεται γνωστό στο εξωτερικό», δήλωσε με λύπη ο Ρώσος πρωθυπουργός.

«Υπάρχουν ακόμα κάποια χρήματα αλλά και οι καλές ιδέες και τα ταλέντα», επέμεινε ο κ. Πούτιν.

Κάλεσε δε όλους τους σκηνοθέτες να εκμεταλλευτούν την διεθνή οικονομική κρίση όπως έκανε το Χόλιγουντ στην εποχή του κραχ τη δεκαετία του 1930.

Σημειώνεται πάντως πως παρά τις πολιτικές διαφορές, ο κινηματογράφος της σοβιετικής εποχής είχε μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό όπου και πολλοί σκηνοθέτες από την τότε ΕΣΣΔ ήταν πασίγνωστοι και εξαιρετικά αγαπητοί, όπως π.χ. ο Νικίτα Μιχάλκοφ, ο Αντρέι Ταρκόφσκι κ.α.

Μετά από μια περίοδο οικονομικού και ιδεολογικού χάους της δεκαετίας του 90, η Ρωσία τώρα περνά πάλι μια φάση αναγέννησης του κινηματογράφου της που έτσι κι αλλιώς έχει προσφέρει μερικά έργα, πραγματικά αριστουργήματα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

No comments: