Monday, February 2, 2009

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ. Το ελληνικό σινεμά «περνάει» στο Ίντερνετ

Στοιχεία, εκτενή αποσπάσματα, αφίσες,  φωτογραφίες και υποθέσεις, στατιστικές,  κριτικές, έρευνες και μελέτες για 284 ελληνικές  ταινίες βρίσκονται πλέον στο Διαδίκτυο

Όλα τα στοιχεία για 284 ελληνικές ταινίες και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου από το 1950 μέχρι το 2000 βρίσκονται πλέον στο Διαδίκτυο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν τρίγλωσσο κόμβο που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να μπορεί να αναζητήσει τη βιογραφία και τη φιλμογραφία του δημιουργού, να δει και να μεγεθύνει την αφίσα της ταινίας, να βρει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, να διαβάσει ένα κείμενο κριτικής για κάθε ταινία γραμμένη από τον κριτικό Γιάννη Μπακογιαννόπουλο, να παρακολουθήσει τρεις, συνήθως, σκηνές του φιλμ συνολικής διάρκειας 15΄, να διατρέξει συνοπτικά τη διαδρομή του ελληνικού σινεμά μέσα στον χρόνο, μέσα από τα κείμενα μιας σύντομης ιστορικής ανάλυσης εμπλουτισμένης με 250 αποσπάσματα από τις ταινίες που μνημονεύονται.

Το Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου περιλαμβάνει συνολικά 404 ώρες και 19΄ κινηματογραφικού υλικού από 284 ταινίες. Από τις οποίες οι 198 μυθοπλασίας, 43 μυθοπλασίας μικρού μήκους, 33 ντοκιμαντέρ, μεγάλου και μικρού μήκους, 4 πειραματικές μεγάλου μήκους και 8 κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους. Οι 226 δε είναι έγχρωμες και οι 58 ασπρόμαυρες.

«Όσο ο κινηματογράφος είναι τέχνη, άλλο τόσο είναι και μνήμη αποτυπωμένη σ΄ έναν ευαίσθητο υλικό φορέα, τα καρέ του αρνητικού φιλμ. Σήμερα, όμως, μπορεί να διασωθεί, να συντηρηθεί και να αποτυπωθεί μια για πάντα με τη μορφή ψηφιακών δεδομένων ώστε αυτό να μπορεί να μελετηθεί μέσα από το Διαδίκτυο» είπε ο Μάνος Ευστρατιάδης, υπεύθυνος της υλοποίησης του Ψηφιακού Αρχείου του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συμπλήρωσε δε πως σκοπός του έργου αυτού είναι «να συντηρήσει, να διασώσει, να αξιοποιήσει και να τεκμηριώσει- με τη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας- έναν σημαντικό αριθμό ταινιών της περιόδου 1950-2000». Σύντομα, ο κόμβος αυτός θα εμπλουτισθεί με άλλες 250 ταινίες μεγάλου μήκους. Το έργο κόστισε 1.150.000 ευρώ
ΙΝFΟ: Ψηφιακό Αρχείο Ελληνικού Κινηματογράφου στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gfcdigital.gr.

Παύλος Θ. Κάγιος, ΤΑ ΝΕΑ: Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

No comments: