Monday, April 6, 2009

Το «Wolverine» βγήκε μισοτελειωμένο στο Ιντερνετ. Η εκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων

  • Τσάμπα, παράνομο και μισοτελειωμένο. Ετσι ακριβώς κατέληξε το πολυαναμενόμενο κινηματογραφικό δημιούργημα των πολλών εκατομμυρίων δολαρίων «Wolverine», του Γκέιβιν Χουντ, με πρωταγωνιστή τον Χιου Τζάκμαν, στις οθόνες των υπολογιστών 100.000 θεατών, παγκοσμίως.

Ο Χιου Τζάκμαν παίζει στο «Wolverine» τον ίδιο ήρωα που έπαιζε και στο «Χ Men»: φαντάρο που διασταυρώ- θηκε με υπερφυσικό λύκο

  • Ο Χιου Τζάκμαν παίζει στο «Wolverine» τον ίδιο ήρωα που έπαιζε και στο «Χ Men»: φαντάρο που διασταυρώ- θηκε με υπερφυσικό λύκο Εναν ολόκληρο μήνα, μάλιστα, πριν κυκλοφορήσει στις αίθουσες, γεγονός πρωτοφανές σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κατά της Κλοπής Πνευματικών Δικαιωμάτων. Κάπου ανάμεσα στα τελικά στάδια της παραγωγής της ταινίας -βγαίνει στην Ελλάδα στις 29 Απριλίου- κάποιος μέσα από τις εταιρείες που συνεργάζονται με τη FOX «ανέβασε» την κόπια εργασίας στο Διαδίκτυο, από το οποίο χιλιάδες χρήστες παρανόμησαν και την απέκτησαν. Το κακέκτυπο, όμως, απλώς τους χάλασε το σασπένς.
  • Από την ψηφιακή «κόπια» έλειπαν κάποια κομμάτια ενώ στη θέση των ειδικών εφέ εμφανίζονταν οι χαρακτηριστικές άδειες πράσινες οθόνες. Σε αρκετές σκηνές οι πρωταγωνιστές φαινόταν καθαρά να έχουν προσαρμοσμένα επάνω τους τα καλώδια των αισθητήρων των συστημάτων ψηφιακών εφέ. «Τα εφέ λείπουν και η ταινία δείχνει χάλια χωρίς αυτά» έγραψε ένας από τους θεατές της στο chatroom του site ainitcool.com.
  • Η εταιρεία Fox ανακοίνωσε πως οι ίδιοι άνθρωποι που την κατέβασαν στον υπολογιστή τους θα πρέπει να πάνε στο σινεμά για δουν το Wolverine στην πραγματική του μορφή. Παρ' όλα αυτά, βλέποντας να εξατμίζονται εκατομμύρια δολάρια σε εισιτήρια κάλεσε το FBI να μπει στο παιχνίδι. Αυτό, μαζί με τη Motion Picture Association of America, ήδη ψάχνουν τον υπεύθυνο για τη διαρροή, και καθώς φαίνεται υπάρχει μια πολύ σοβαρή πιθανότητα να τον βρουν.
  • Η συγκεκριμένη κόπια αναγράφει σε ένα άσχετο πλάνο στην αρχή «Rising Sun Pictures» και έχει ημερομηνία και ένα είδος «ψηφιακού υδατογραφήματος», αφού για λόγους ασφαλείας οι περισσότερες εταιρείες επεξεργασίας και ειδικών εφέ μαρκάρουν τις κόπιες τους. Οπως είπε και ο πρόεδρος της «Rising Sun» Τόνι Κλαρκ, «καθώς δουλεύουμε σε ξεχωριστά κομμάτια της ταινίας, ούτε η εταιρεία μας ούτε κάποιος από τους εργαζόμενους δεν είχε στην κατοχή του ολόκληρη την ταινία, οπότε δεν διέρρευσε από εμάς». Και συμπλήρωσε πως κανείς από τους συντελεστές δεν θα ήθελε να δει τη σκληρή δουλειά του παράνομα μοιρασμένη στο Διαδίκτυο.
  • Στο μεταξύ, η καινούργια καμπάνια κατά της πειρατείας στη Βρετανία αλλάζει φιλοσοφία. Αντί να καταδικάζει την πειρατεία ως κλοπή και να πολώνει τους σινεφίλ χρήστες του Ιντερνετ, εμφανίζει τον σταρ του «Doctor Who» Νόελ Κλαρκ να ευχαριστεί το κοινό που πλήρωσε για να δει την ταινία. Στη Σουηδία πάλι, όπου το παράνομο «κατέβασμα» αρχείων είχε φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, πέρασε νέος νόμος που προβλέπει αυστηρές ποινές για τους παραβάτες και υποχρεώνει τις εταιρείες παροχής διαδικτυακής πρόσβασης να δίνουν τα στοιχεία τους στις Αρχές. Την πρώτη ημέρα της εφαρμογής του «αντιπειρατικού» νόμου, Τετάρτη 1η Απριλίου, η κυκλοφορία δεδομένων στο Διαδίκτυο έπεσε κατά 30%!

No comments: