Monday, April 6, 2009

Η μεγάλη οθόνη με τη ματιά του Μονφουρνί

Η μεγάλη οθόνη με τη ματιά του Μονφουρνί

  • Η έκθεση φωτογραφίας «Πορτρέτα του κινηματογράφου» του καταξιωμένου Γάλλου δημιουργού Ρενό Μονφουρνί εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Λιμάνι), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 10ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο Ρενό Μονφουρνί, ο οποίος λίγο νωρίτερα, στις 12.00-15.00, θα πραγματοποιήσει masterclass στο Μουσείο Φωτογραφίας, όπου θα παρουσιάσει τη δουλειά του.
  • Από τη δεκαετία του ‘80 ο Ρενό Μονφουρνί είναι μόνιμος συνεργάτης του γνωστού περιοδικού «Les Inrockuptibles», αιχμαλωτίζοντας με το φακό του τα μεγαλύτερα ονόματα της 7ης Τέχνης και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Στην έκθεση «Πορτρέτα του κινηματογράφου» επέλεξε να παρουσιάζει 20 ξεχωριστά πορτρέτα δημοφιλών ηθοποιών και σκηνοθετών. Ανάμεσά τους οι Ζαν Μορό, Ζαν Λικ Γκοντάρ, Τζέιν Μπίρκιν, Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Σαρλ Αζναβούρ, Μόνικα Μπελούτσι, Εμανουέλ Μπεάρ κ.ά. Ο ίδιος σημειώνει για την έκθεση: «Η επιλογή που παρουσιάζεται σε αυτή την έκθεση είναι ένα μίγμα που εξισορροπεί από τη μια ανάμεσα σε πολύ διάσημους ανθρώπους και από την άλλη ανάμεσα σε κάποιες αξίες του γαλλικού κινηματογράφου. Η σημασία δίνεται σ’ εκείνους τους ανθρώπους που συνδυάζουν μια δημόσια επιτυχία με μια βασική ιδέα του γαλλικού σινεμά, σ’ αυτούς που ευχαρίστως θα αποδίδαμε την ιδιότητα του “δημιουργού”. Για μένα είναι ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ αυτός που ανταποκρίνεται καλύτερα σ’ αυτόν τον ορισμό, αφού ο ηθοποιός που δείχνω δεν είναι ο ισχυρός κωμικός των γαλλικών μπλοκμπάστερ, αλλά ο εκπληκτικός ηθοποιός-φετίχ του Μορίς Πιαλά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 14 Απριλίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
  • Παράλληλα, στην Αθήνα, συνεχίζονται οι προβολές του 10ου Φεστιβάλ στους κινηματογράφους «Αττικόν», «Απόλλων» και στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Σήμερα, μεταξύ άλλων, θα προβληθούν η δραματική ταινία «Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου» («Αττικόν», 20.30) που τιμήθηκε με 3 βραβεία Σεζάρ και η αστυνομική περιπέτεια «Lady Jane» («Απόλλων», 21.00).

No comments: