Wednesday, April 22, 2009

Εφυγε η ντάμα του ελληνικού σινεμά, Μπεάτα Ασημακοπούλου

  • Το όνομα της Μπεάτας Ασημακοπούλου ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με εκείνο του Ορέστη Λάσκου. Αλλωστε για εκείνον είχε υπάρξει η μούσα του, ενώ για εκείνην ο βασικός σκηνοθέτης της. Η Μπεάτα Ασημακοπούλου, που είχε κάνει καριέρα σε ρόλους ντάμας στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, σε ηλικία 77 ετών, στο θεραπευτήριο «Απολλώνιον», όπου νοσηλευόταν. Ψηλή, με εντυπωσιακή κορμοστασιά, η Ασημακοπούλου ξεχώριζε δίπλα στις συχνά βραχύσωμες φιγούρες των διάσημων κωμικών, σαν τον Νίκο Σταυρίδη, τον Γιάννη Γκιωνάκη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Καθιερώθηκε στον ρόλο της παρτενέρ τους, ως η δύσκολη και «με χαρακτήρα» σύντροφος, που δεν ανέχεται πολλά λόγια και πράξεις από τον συνήθως άτακτο σύζυγο.
  • Η Μπεάτα Ασημακοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη σχολή θεάτρου του Τάκη Μουζενίδη και με τον δικό του θίασο έκανε την πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση το 1955 στην κωμωδία «Δημόσιο σκάνδαλο». Είχαν προηγηθεί εμφανίσεις της ενώ ήταν ακόμη σπουδάστρια, στο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» με τον θίασο του Νίκου Χατζίσκου.
  • Το 1955 έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στο δράμα «Καταδικασμένη κι απ’ το παιδί της». Ο μεγαλύτερος αριθμός ταινιών όπου πρωταγωνίστησε είχε σκηνοθετηθεί από τον Ορέστη Λάσκο (συνολικά 23). Γνωρίστηκαν όταν ο Λάσκος θέλησε να γυρίσει για τη Φίνος Φιλμς μια ομιλούσα εκδοχή του δικού του «Δάφνις και Χλόη». Η ταινία δεν γυρίστηκε ποτέ, όμως από εκείνη τη στιγμή ο Λάσκος και η Ασημακοπούλου ήταν αχώριστοι μέχρι τον θάνατο του Λάσκου. Από τότε και εκείνη ουσιαστικά αποσύρθηκε.
  • Η Ασημακοπούλου έπαιξε στις ταινίες «Στουρνάρα 288», «Κόσμος και κοσμάκης», ο «Ουρανοκατέβατος», «Η καφετζού», «Φτωχαδάκια και λεφτάδες», «Η φτώχεια θέλει καλοπέραση», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», «Ο εαυτούλης μου», «Ο χαζομπαμπάς», «Αγάπη μου Ουάουα». Από τις τελευταίες της κινηματογραφικές εμφανίσεις ήταν στην «Ελεύθερη κατάδυση» του Γιώργου Πανουσόπουλου και στην κωμωδία «Κορόιδο εντάξει», ενώ αραιές ήταν οι εμφανίσεις που έκανε σε τηλεοπτικές σειρές.
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου, Η Καθημερινή, 22/04/2009

No comments: