Monday, April 6, 2009

Νίκος Αντωνάκος σήμαινε πάθος

  • Πέθανε ξαφνικά την Παρασκευή το βράδυ, από ανακοπή καρδιάς, ο σκηνοθέτης Νίκος Αντωνάκος.

Συνεπής κομμουνιστής μέχρι τέλους, ο Ν. Αντωνάκος δεν πρόλαβε να γυρίσει την ταινία «Για πιάνο και ορχήστρα»

Συνεπής κομμουνιστής μέχρι τέλους, ο Ν. Αντωνάκος δεν πρόλαβε να γυρίσει την ταινία «Για πιάνο και ορχήστρα»

  • Βρισκόταν στην αίθουσα προβολών της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και διάβαζε την ομιλία του «Γιάννης Ρίτσος: τρία κόκκινα γράμματα», κατά τη δεύτερη μέρα των τιμητικών εκδηλώσεων για τον μεγάλο Ελληνα ποιητή, όταν αισθάνθηκε δυσφορία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» όπου και εξέπνευσε. Ηταν 67 ετών. Η πολιτική του κηδεία θα γίνει σήμερα στις 4 μ.μ. στο προαύλιο του Α' Νεκροταφείου της Αθήνας.
  • Αφοσιωμένος κομμουνιστής, συνεπής μέχρι το τέλος, ο Νίκος Αντωνάκος, ο σκηνοθέτης της γνωστής ταινίας «Δεξιότερα της Δεξιάς» (1989), υπηρέτησε τις ιδέες του σε μια δημιουργική πορεία είτε ως συνδικαλιστής, είτε ως συγγραφέας ή κριτικός κινηματογράφου στις σελίδες του «Ριζοσπάστη».
  • Γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαΐου του 1942. Συστήθηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή «Τ' αστέρια δεν φάνηκαν». Ακολούθησε το μυθιστόρημα «Δεξιότερα της Δεξιάς», το οποίο και μετέφερε ο ίδιος στον κινηματογράφο, αποσπώντας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τα βραβεία ερμηνείας για τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση και τον Γιώργο Νινιό. Κατά τη διάρκεια της επταετίας είχε γυρίσει και την ταινία «Το ράλι του θανάτου» (1968). Τελευταία είχε ολοκληρώσει το σενάριο της καινούργιας του ταινίας με τίτλο «Για πιάνο και ορχήστρα» καθώς και το ομότιτλο μυθιστόρημά του.

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στην ταινία «Δεξιότερα της Δεξιάς», που του είχε χαρίσει το 1989 βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στην ταινία «Δεξιότερα της Δεξιάς», που του είχε χαρίσει το 1989 βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

  • Εγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο όπως τα: «Δεξιότερα της Δεξιάς», «Αγωνία» (1969), «Ο Σταύρος είναι πονηρός» (1970), «Το τελευταίο αντίο» (1969), «Μείνε κοντά μου αγαπημένε» (1968), «Μάρα η Τσιγγάνα» (1971), «Η θυρωρίνα» (1968), «Ερασιτεχνικό Θέατρο», «Αδελφοί Μανάκια» (1988), «Απολογία» (1972) κ.ά.
  • Για την τηλεόραση έγραψε και σκηνοθέτησε την τηλεοπτική εκπομπή «Τέχνη και Πολιτισμός», καθώς και τη θεατροποιημένη τριλογία «Η Ζωή, ο Ερωτας, ο Θάνατος» με τα μπαλέτα της Κένυας, και αφηγητή τον Μάνο Κατράκη. Την υπογραφή του φέρουν επίσης και εκπομπές όπως: «Η ΕΡΤ στη Βόρεια Ελλάδα», «Η Ερευνα», «Πορτρέτα Ασημων Ανθρώπων», «Ανθρωποι και Επαγγέλματα», τα σίριαλ «Ντόκτορ Τικ», «Ο Δεύτερος Ανθρωπος» κ.ά.
  • Υπήρξε ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» στη Μ. Βρετανία και συνέχισε ως αρθρογράφος στην ίδια εφημερίδα. Κείμενά του, κριτικές, διηγήματα δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και εφημερίδες.
  • Διατέλεσε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και μέλος του Δ.Σ. για περισσότερα από 10 χρόνια. Μέλος της Διοίκησης και της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Σκηνοθετών FERA. Μέλος της Διοίκησης και του Εκτελεστικού Γραφείου της Διοίκησης της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Οπτικοακουστικά Μέσα FISTAV. Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Κινηματογραφίας, μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
  • Το 2005 εξέδωσε από τα «Ελληνικά Γράμματα» το μυθιστόρημα «Η ακτή του Ραζλίφ». Ετοίμαζε και την έκδοση του τρίτου βιβλίου του «Ιστορίες της Κυριακής» (πολιτικά κείμενα -δύο τόμοι).*
  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

No comments: