Saturday, April 11, 2009

Σενάριο παγκοσμιότητα στην Αθήνα.

  • Η χώρα μας θα φιλοξενήσει τον Νοέμβριο το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογράφων

Η παγκόσμια κοινότητα σεναριογράφων θα μαζευτεί σύσσωμη το φθινόπωρο στην Αθήνα. Ο λόγος, για το 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Σεναριογράφων, που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Νοεμβρίου.

Η Χριστίνα Κάλλας, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Σεναριογράφων, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη

Η Χριστίνα Κάλλας, πρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Σεναριογράφων, έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενη

Το διοργανώνουν η Ευρωπαΐκή Ενωση Σεναριογράφων (στην οποία εκπροσωπείται η Ενωση Ελλήνων Σεναριογράφων) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Film Commission, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, από τις 3 έως τις 5 Νοεμβρίου θα γίνει στην Αθήνα η γενική συνέλευση της Διεθνούς Ενώσεως Σεναριογράφων στην Αθήνα.

Είναι αρκετά νωρίς για να ξέρουμε ποιοι από τους καλεσμένους θα έρθουν αλλά, αν όλα πάνε καλά, θα υποδεχτούμε στην Αθήνα τρανταχτά ονόματα. Ανάμεσα στους καλεσμένους είναι θρυλικοί κινηματογραφικοί σεναριογράφοι, όπως οι Ντέιβιντ Μάμετ («The house of games»), Γκιγιέρμο Αριάγκα («21 γραμμάρια», «Βαβέλ»), Ντέιβιντ Χέαρ («Σφραγισμένα χείλη», «Οι ώρες»), Αλαν Μπολ («American Beauty»), Κρίστοφερ Χάμπτον («Εξιλέωση», «Επικίνδυνες σχέσεις»), Ευρωπαίοι δημιουργοί όπως ο Πολ Λάβερτι («Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι»), σεναριογράφοι εμπορικών επιτυχιών όπως ο Καρλ Γκότλιμπ («Τα σαγόνια του καρχαρία) αλλά και τηλεοπτικών σειρών όπως ο Τζέι Τζέι Ανταμς («Lost»).

Το σίγουρο, πάντως, είναι, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Σεναριογράφων της Δυτικής Αμερικής στο Χόλιγουντ, Πατρίκ Βερόν, με ένα χαιρετισμό σε βιντεάκι που έστειλε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ότι «περίπου 30 ενώσεις θα παραβρεθούν στην Αθήνα, εκπροσωπώντας περισσότερους από 20 χιλιάδες σεναριογράφους κινηματογράφου και τηλεόρασης από όλο τον κόσμο».

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων σεναριογράφων στη Θεσσαλονίκη το 2006, όπου είχαν βρεθεί 150 σεναριογράφοι από όλη την Ευρώπη και είχαν δεσμευτεί να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα δέκα σημείων, το Μανιφέστο των Ευρωπαίων Σεναριογράφων.[

No comments: