Thursday, April 2, 2009

Μια «Ζ»εστή αγκαλιά για τον Γαβρά

Μια «Ζ»εστή αγκαλιά για τον Γαβρά

  • Ηταν όλοι εκεί. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο τέως Πρόεδρος Χρήστος Σαρτζετάκης, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ειρήνη Παππά, ο Βασίλης Βασιλικός, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς, ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα κ. Κριστόφ Φαρνό. Ολοι γύρω από τον Κώστα Γαβρά, το μεγάλο τιμώμενο πρόσωπο της χθεσινής διοργάνωσης για τα 40 χρόνια της ταινίας του «Ζ».
  • Ο κ. Κάρολος Παπούλιας τού απένειμε τιμητικό βραβείο για τη συμβολή του στον κινηματογράφο και τις ελληνογαλλικές σχέσεις. Λίγο πριν ο Γάλλος πρέσβης κ. Φαρνό, ιδέα του οποίου ήταν η διοργάνωση της βραδιάς, χαρακτήρισε τον Κώστα Γαβρά «μεγάλο σκηνοθέτη και έντιμο άνθρωπο, που μέσα από το έργο του κάνει την ψυχή να ανασαίνει», όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του που έγινε στη γαλλική και στην ελληνική γλώσσα. Τις αναμνήσεις τους από την εποχή της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, ό,τι επακολούθησε κοινωνικά, πολιτικά αλλά και γύρω από την ταινία ξεδίπλωσαν στη σκηνή του αμφιθεάτρου του Γαλλικού Ινστιτούτου ο Βασίλης Βασιλικός και ο Κώστας Γαβράς σε μια συζήτηση που συντόνισε ο Πιέρ Ασουλίν, συγγραφέας και δημοσιογράφος της εφημερίδας «Le Monde». Παρεμβάσεις έκαναν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Χρήστος Σαρτζετάκης, που κάθονταν δίπλα δίπλα στην πρώτη σειρά.
  • Η τιμητική βραδιά διοργανώθηκε με αφορμή τα 10 χρόνια του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα –ξεκινά σήμερα– και τα σαράντα χρόνια από την έξοδο του «Ζ» στις γαλλικές αίθουσες. Συντελεστές της διοργάνωσης ήταν η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας στην κατάμεστη αίθουσα του Γαλλικού Ινστιτούτου και από σήμερα βγαίνει στις αίθουσες από τη Rosebud σε διανομή της Odeon.
  • ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 02.04.09

No comments: