Wednesday, April 1, 2009

Αγώνας επιβίωσης μιας μητέρας στη φυλακή

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 02/04/2009

Λεονέρα *** ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. Σκηνοθεσία: Πάμπλο Τραπέρο. Ερμηνεία: Μαρτίνα Γκουσμάν, Ελι Μεδέιρος, Ροντρίγο Σαντόρο.

  • Ενα δράμα με μια εξαιρετική, δυνατή και παθιασμένη ερμηνεία από τη Μαρτίνα Γκουσμάν είναι η «Λεονέρα», μια ταινία που συνδυάζει το δράμα φυλακής με τη μητρότητα. Στην ταινία, που συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του περασμένου φεστιβάλ των Καννών, κεντρική ηρωίδα είναι η Χούλια, μια νεαρή γυναίκα που μπαίνει στη φυλακή για τον φόνο δυο αντρών. Ο ένας είναι ο πατέρας του παιδιού που πρόκειται να γεννήσει. Η Χούλια θα μπει σε μια ειδική πτέρυγα των φυλακών, θα γεννήσει εκεί το μωρό της, τον μικρό Τομάς, και θα προσπαθήσει να τον μεγαλώσει όπως μπορεί.
  • Η ζωή της Χούλια στη φυλακή είναι ένας αγώνας. Αγώνας να μπορέσει να επιβιώσει στη φυλακή, να μεγαλώσει τον γιο της και να καταφέρει να τον κρατήσει κοντά της. Η ερμηνεία της Γκουσμάν δίνει όλες αυτές τις αποχρώσεις, ενώ ο τρόπος που την παρακολουθεί με την κάμερα ο -σύζυγός της- Τραπέρο φανερώνει, εκτός από τις αλλαγές στην ψυχολογία της ηρωίδας, και τις μικρές λεπτομέρειες της ζωής της φυλακής.

Οι άλλες ταινίες

  • Τα «Τέρατα και εξωγήινοι» (**1/2), animation της Dreamworks, εμπνέεται και σατιρίζει με διασκεδαστικό τρόπο τα b-movies της δεκαετίας του '50. Μια ομάδα τεράτων, φυλακισμένων από τον στρατό, απελευθερώνεται για να σώσει τη Γη από την εισβολή εξωγήινων. Υπάρχουν κωμικές στιγμές, αλλά το σενάριο είναι μάλλον επιφανειακό. Σαράντα χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, επανεκδίδεται το «Ζ» (****), η ταινία του Κώστα Γαβρά, που μεταφέρει το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, το οποίο αναφέρεται στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Παρά τον χρόνο που έχει περάσει, το βραβευμένο με το Οσκαρ ξένης ταινίας φιλμ παραμένει ένα εξαιρετικό δείγμα πολιτικού θρίλερ.
  • Η «Οριακή γραμμή» (**) του Βάλτερ Σάλες και της Ντανιέλα Τόμας είναι η ιστορία τεσσάρων αδελφών που θέλουν να γίνουν ποδοσφαιριστές. Ταινία από τις Κάννες κι αυτή, μεταφέρει το κλίμα από τις φτωχογειτονιές της Βραζιλίας, όμως δεν έχει τη δραματουργική δύναμη άλλων ταινιών του Σάλες, όπως ο «Κεντρικός σταθμός» και τα «Ημερολόγια μοτοσυκλέτας». Για την ερμηνεία της πάντως τιμήθηκε δίκαια η Σάντρα Κορβελόνι. Τέλος, προβάλλεται το «The fast and the furious 4» (*). Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναφερθούμε στην εντελώς σχηματική υπόθεση. Το μόνο το οποίο αξίζει να πει κανείς είναι ότι ξανασυναντιούνται οι πρωταγωνιστές της πρώτης ταινίας, Βιν Ντίζελ και Πολ Γουόκερ, και ότι υπάρχουν πολλά γκαζιάρικα αυτοκίνητα και κορίτσια με σχεδόν ανύπαρκτα ρούχα.

No comments: