Thursday, April 2, 2009

Αγάπη στα άκρα, Σκοτεινός κώδικας,

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • ΤΙΜΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  • Ελεύθερος Τύπος, Πέμπτη, 26.03.09
«Αγάπη στα άκρα»

«Αγάπη στα άκρα» (Edge of love). Αγγλία, 2008. Σκηνοθεσία: Τζον ΜεΪμπουρι. Παίζουν: Μαθιου Ρις, Κιρα Ναϊτλι
  • Η παρουσία του BBC στα credits παραγωγής καθορίζει την ταινία. Διότι πιο πολύ μοιάζει με τηλεοπτική δουλειά, με τη στερεότητα και το είδος που χαρακτηρίζουν τις επιλογές του καναλιού, παρά με κινηματογραφική ταινία. Οσο κι αν απορρίπτω τον πολυχρησιμοποιημένο όρο «τηλεοπτικό», εν τούτοις στο «Αγάπη στα άκρα» θα το καταλάβαινα. Και ως πλανάρισμα και ως προοπτική κάδρου κι ως ανάπτυξη, μένει στο πλαίσιο μιας καλής τηλεοπτικής δουλειάς του βρετανικού καναλιού.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.

  • Που αν τη δεις στην τηλεόραση, τη δέχεσαι ευχάριστα, αλλά στις απαιτήσεις του κινηματογράφου μένει μετεξεταστέα. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο ηθοποιός που παίζει τον Ντίλαν Τόμας. Ομως κι αυτός περισσότερο με τηλεοπτικά κριτήρια μου άρεσε, το είδα άλλωστε και σε μικρή οθόνη… Στη μεγάλη οθόνη μπορεί να μου φαινόταν διαφορετικώς. Οπότε, η Κίρα Νάιτλι το κερδίζει, ως κινηματογραφικά δοκιμασμένη.

«Σκοτεινός κώδικας»

«Σκοτεινός κώδικας»

«Σκοτεινός κώδικας» (Knowing). ΗΠΑ, 2009. Σκηνοθεσία: Αλεξ Προγιας. Παίζουν: Νικολας Κεϊτζ
  • Η ταινία άνοιξε Νο1 στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, να δούμε αν θα μείνει και δεύτερη στις υψηλές θέσεις των εισιτηρίων. Ενα playstation είναι για πιτσιρικάδες, αλλά έχει και την πλοκή του, η οποία το πάει κάπου παραπέρα. Κι ο Πρόγιας αποδεικνύεται ικανός στα blockbusters, αν και φαντάζομαι ότι περιμένει μια μεγαλύτερη ανάθεση, παρόλο που έχει κάνει και το «Εγώ το ρομπότ» με τον Γουίλ Σμιθ. Η ταινία έχει κάποιες θεαματικές φάσεις αλλά έχει και πλοκή, καθώς ανακατεύει μεταφυσικό και καταστροφολογικό στοιχείο. Ο Νίκολας Κέιτζ, όμως, έχει κολλήσει πολύ σε αυτά κι έχει χάσει μέρος της καλλιτεχνικής του αξιοπιστίας.

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας.


No comments: