Wednesday, April 29, 2009

Oι αλλες ταινιες


  • X-Men, η αρχή: Wolverine***

Η πρώτη ταινία spin off που είναι αφιερωμένη σε χαρακτήρα από την ομάδα των X-Men, έχει για κεντρικό χαρακτήρα τον Γουλβερίν, τον οργισμένο ήρωα με τα μακριά μεταλλικά νύχια. Η περιπέτεια, που βασίζεται στη σειρά κόμικς της Marvel, παρακολουθεί τον Λόγκαν –όπως είναι το κανονικό του όνομα– από τα παιδικά του χρόνια, που διαπιστώνει τη μετάλλαξή του.

Μαζί με τον αδελφό του, θα ζήσουν άτρωτοι όλους του πολέμους από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα και μέχρι να γίνουν αντιληπτοί από τον στρατό, που τους χρησιμοποιεί μαζί με άλλους μεταλλαγμένους για «ξεκαθαρίσματα» μυστικών υποθέσεων. Ο Λόγκαν, ωστόσο, δεν θέλει αυτή τη ζωή και αποσύρεται. Μέχρι που ο στρατός θα τον ξαναβρεί, μαζί και ο αδελφός του, που φαίνεται να καταδιώκει όλη την ομάδα των μεταλλαγμένων.

Ο Γκάβιν Χουντ, που σκηνοθέτησε την ταινία (βραβευμένος με Οσκαρ για το νοτιοαφρικανικό «Tsotsi») έχει γυρίσει μια ταινία πιστή στην αισθητική των κόμικς, αλλά με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα κινηματογραφικός και διαφέρει από την απλή μεταφορά των καρέ της σελίδας στην οθόνη. Τόσο η σκηνοθεσία του Χουντ, όσο και το σενάριο του Ντέιβιντ Μπένιοφ («25η Ωρα») δίνουν έμφαση στα συναισθηματικά διλήμματα του Γουλβερίν, ενώ κύριο προσόν της ταινίας είναι ο χαρισματικός πρωταγωνιστής της, ο Χιου Τζάκμαν. Για τους φίλους των ταινιών κόμικς ο «Wolverine» είναι μια έντιμη και αξιόπιστη πρόταση.

  • Jerichow, όνειρα απατηλά ** 1/2

Ο σκηνοθέτης Κρίστιαν Πέτσολντ είναι μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις του σύγχρονου γερμανικού σινεμά. Πρόπερσι, μας εντυπωσίασε με την εξαιρετική «Yella». Σήμερα, δεν συμβαίνει το ίδιο με το «Jerichow» που μοιάζει σαν ελεύθερη κινηματογραφική παραλλαγή του μυθιστορήματος του Τζέιμς Κέιν «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές». Η ταινία είναι ένα μείγμα ερωτικού θρίλερ και βιβλικής παραβολής με φόντο μια γκρίζα εικόνα της υπαίθρου της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Ενας απότακτος στρατιωτικός, ο Τόμας, που έχει επιστρέψει από το Αφγανιστάν, βρίσκει δουλειά ως οδηγός ενός μεσήλικα Τούρκου, του Αλί, που είναι ιδιοκτήτης μιας μεγάλης αλυσίδας καντινών. Ο Αλί είναι παντρεμένος με μια νεαρή Γερμανίδα, τη Λάουρα που έχει κάνει δύο χρόνια στη φυλακή. Η Λάουρα, στερημένη σεξουαλικά στο πλευρό του Αλί, θα αφεθεί στον πόθο του Τόμας...

  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 30 Aπριλίου 2009

No comments: