Wednesday, April 29, 2009

Πολιτικό θρίλερ με... νοσταλγία. Σκάνδαλα και δημοσιογραφία μπλέκονται σε έναν πυκνό ιστό, που θυμίζει δεκαετία ’70

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Του Παναγιωτη Παναγοπουλου
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Πέμπτη, 30 Aπριλίου 2009
  • Η κατάσταση των πραγμάτων ***ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ. Σκηνοθεσία: Κέβιν Μακ Ντόναλντ. Πρωταγωνιστούν: Ράσελ Κρόου, Μπεν Αφλεκ, Ελεν Μίρεν, Ρέιτσελ Μακ Ανταμς, Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Τζέισον Μπέιτμαν.

Από τα θρίλερ της δεκαετίας του ’70, όπως το «Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου» και οι «Τρεις μέρες του κόνδορα», εμπνέεται ο Κέβιν Μακ Ντόναλντ για τη σκηνοθεσία της «Κατάστασης των πραγμάτων». Η ταινία βασίζεται στη μίνι σειρά του BBC «Παιχνίδια διαπλοκής» (την είχε προσφέρει η «Κ» πριν από λίγους μήνες). Πολιτική, επιχειρηματικά σκάνδαλα και δημοσιογραφία μπλέκονται σε έναν πυκνό ιστό, που παραδοσιακά παράγει ενδιαφέρουσες ιστορίες με πολλές παραμέτρους και πλήθος προσώπων με φανερούς και κρυφούς ρόλους.

Στην περισσότερο πολιτικοποιημένη εποχή του ’70 το σχήμα αυτό λειτουργούσε εξαιρετικά και έχει αφήσει μερικές σπουδαίες ταινίες – υποδείγματα γι’ αυτό το είδος. Σήμερα όμως τι ρόλο έχει μια τέτοια ταινία, όταν τα σκάνδαλα στην πολιτική και τις επιχειρήσεις δεν προκαλούν πλέον ούτε ανασήκωμα του φρυδιού και η παραδοσιακή ανεξάρτητη δημοσιογραφία γίνεται είδος προς εξαφάνιση;

Η «Κατάσταση των πραγμάτων» λειτουργεί στο επίπεδο του πολιτικού θρίλερ, αλλά ίσως είναι περισσότερο μια ταινία με νοσταλγία για τη δημοσιογραφία που σταδιακά χάνεται. Κεντρικός ήρωας είναι ο Καλ Μακ Αφρι (Κρόου), ένας δημοσιογράφος έρευνας που εργάζεται σε μια εφημερίδα, η οποία έχει αγοραστεί από μια μεγάλη επιχείρηση με «ανανεωτική» διάθεση.

Μια σειρά θανάτων, φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους, οδηγεί στον Στίβεν Κόλινς (Αφλεκ), έναν φιλόδοξο πολιτικό, που σε μια στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά για λόγους καθόλου ζηλευτούς. Μία από τους νεκρούς είναι η βοηθός και ερωμένη του, έτσι έχει να αντιμετωπίσει ένα ερωτικό σκάνδαλο τη στιγμή που διαχειρίζεται την έρευνα για τις δραστηριότητες μιας εταιρείας πώλησης όπλων. Θα απευθυνθεί στον παλιό του φίλο Καλ, ζητώντας του βοήθεια, στήριξη και προστασία. Και η εκδότρια του Καλ ζητάει αποκαλύψεις και ειδήσεις υπό την πίεση των νέων ιδιοκτητών...

  • Σε παλιά μονοπάτια

Μέσα σε αυτό το περίπλοκο κλίμα διαπλοκής, επαγγελματικών απαιτήσεων, φιλίας και τρυφερότητας (η γυναίκα του πολιτικού ήταν παλιά αγαπημένη του δημοσιογράφου) ο Καλ θα αρχίσει την έρευνα για την υπόθεση με την –αναγκαστική αρχικά– συνδρομή μιας νεαρής μπλόγκερ και τα ευρήματα θα αρχίσουν να ανατρέπουν τη μία υπόθεση μετά την άλλη.

Ο Μακ Ντόναλντ έχει γυρίσει την ταινία πατώντας σε σίγουρα μονοπάτια, τα οποία όμως δείχνουν λίγο παλιά, όχι τόσο κινηματογραφικά, αλλά σε σχέση με τις καταστάσεις που παρακολουθούν. Ενα άλλο πρόβλημα είναι ότι η ταινία συμπυκνώνει την πλοκή της εξάωρης σειράς σε δίωρη διάρκεια, κάτι που κάνει την αφήγηση αγχωμένη.

Τα όποια προβλήματα εξισορροπεί πάντως το εξαίρετο καστ. Οπως κάνει σε κάθε ρόλο, ο Ράσελ Κρόου μεταμορφώνεται στον χαρακτήρα που παίζει, χτίζοντάς τον με μικρές λεπτομέρειες και όχι μόνο με εξωτερικά χαρακτηριστικά. Η Ελεν Μίρεν δίνει την εντύπωση ότι έχει περάσει όλη της τη ζωή στις εφημερίδες, η Ρέιτσελ Μακ Ανταμς και η Ρόμπιν Ράιτ Πεν παίζουν στους σωστούς τόνους, ενώ ακόμη και ο Μπεν Αφλεκ είναι λιγότερο άκαμπτος απ’ ό, τι συνήθως. Αξίζει να σημειώσουμε την παρουσία του Τζέισον Μπέιτμαν στον μικρό ρόλο ενός δημοσιοσχετίστα που αποκαλύπτει ωμές αλήθειες.

No comments: