Thursday, April 16, 2009

«Θωρηκτό Ποτέμκιν» ... για πάντα



  • Το αριστουργηματικό «Θωρηκτό Ποτέμκιν» (1925) του Σεργκέι Αϊζενστάιν, αναδείχθηκε δεύτερο στον κατάλογο με τις 15 ταινίες που επηρέασαν περισσότερο την ιστορία του κινηματογράφου, στο πλαίσιο ενός σχετικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το καλωδιακό αμερικανικό κανάλι «Tuner Classic Movies», το οποίο προβάλλει κλασικό κινηματογράφο χωρίς διαφημίσεις.
  • Ο κατάλογος περιλαμβάνει 15 ταινίες, με πρώτη τη «Γένεση ενός έθνους» (1915) του Γκρίφιθ, ενώ τρίτη, μετά το «Ποτέμκιν», είναι η «Μητρόπολη» του Λανγκ. Ο Αϊζενστάιν γύρισε την ταινία με αφορμή τα 20 χρόνια από την εξέγερση των ναυτών του θωρηκτού στην επανάσταση του 1905, η οποία, αν και κατεστάλη, πνιγμένη στο αίμα, αποτέλεσε τον προπομπό της νικηφόρας Επανάστασης του Οχτώβρη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στη Μόσχα, στις 5/12/1925, και πλέον θεωρείται αριστούργημα, όχι μόνο του σοβιετικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.
  • Η αξιολόγηση πάντως του καναλιού έχει τη δική της σημασία, αφού έγινε από ένα κοινό που έχει καταφέρει να «απογαλακτιστεί», κατά κάποιο τρόπο, από την κουλτούρα του Χόλιγουντ. Αναδεικνύει, επίσης, το γεγονός, πως όση και όποια τεχνολογία να εφαρμοστεί στον κινηματογράφο, αυτό που θα ορίζει πάντα το έργο τέχνης θα είναι ο δημιουργός, η μορφή και το περιεχόμενο της δημιουργίας του. Για την ιστορία, στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται ο «Πολίτης Κέιν» του Ουέλς και ο «Κλέφτης ποδηλάτων» του ντε Σίκα.
  • Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του «Ερμιτάζ», ανακοίνωσε χτες ότι παραχωρεί την τεράστια πλατεία μπροστά από το εκπληκτικό αυτό μουσείο - πρώην ανάκτορο... στη Μαντόνα, για τη συναυλία της! Αλλοι καιροί... άλλα ήθη...

No comments: