Tuesday, April 7, 2009

«Πίστευε... και γέλα» για τους «κολλημένους» πιστούς των μεγάλων θρησκειών

Με όπλο την αδυσώπητη ειρωνεία του ο Μπιλ Μάχερ (αριστερά) σατιρίζει τους «κολλημένους» πιστούς των μεγάλων θρησκειών στο ντοκιμαντέρ «Πίστευε... και γέλα».
Με όπλο την αδυσώπητη ειρωνεία του ο Μπιλ Μάχερ (αριστερά) σατιρίζει τους «κολλημένους» πιστούς των μεγάλων θρησκειών στο ντοκιμαντέρ «Πίστευε... και γέλα».
  • Το «Πίστευε... και γέλα», που βγαίνει την ερχόμενη Πέμπτη, δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ για τους «πιστούς» - χριστιανούς, μουσουλμάνους, εβραίους, βουδιστές, κ.ο.κ. Είναι μια θρησκευτική σάτιρα, με την υπογραφή του σκηνοθέτη του άσεμνου «Borat», που απευθύνεται σε όσους είναι ανοιχτοί στο ασεβές χιούμορ και στοχεύει στις απανταχού υπερβολές, στις εξτρεμιστικές οργανώσεις στο όνομα της θρησκείας. Με όπλο την αδυσώπητη ειρωνεία του ο Μπιλ Μάχερ, γνωστός Αμερικανός κωμικός, ταξιδεύει ανά τον κόσμο και κάνει μπροστά στην κάμερα με τα κρεμμυδάκια όλους σχεδόν τους «κολλημένους» πιστούς των μεγάλων θρησκειών.

  • Χρειάζονται κότσια για να σπάσεις πλάκα με τα ιερά και τα όσια, πόσω μάλλον ενώπιον ενός μεγάλου ποσοστού της αμερικανικής κοινωνίας το οποίο δεν θέλει να δει στα μάτια τη γελοία πλευρά των πραγμάτων. Κι όμως, παρά τις αντιδράσεις, που ήταν φυσικό να υπάρξουν, όπως γίνεται σχεδόν πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις (στο YouTube υπάρχει βιντεάκι με δυο χριστιανούς ροκάδες που καλούν τον κόσμο να μποϊκοτάρει το φιλμ), το «Πίστευε... και γέλα» αναδείχτηκε στο πιο εμπορικό ντοκιμαντέρ του 2008. Απορίας άξιο πώς δεν βρέθηκε υποψήφιο στα Οσκαρ (ίσως λόγω των αντιδράσεων;), ενώ πλέον κατέχει και την έβδομη θέση ανάμεσα στα 10 πιο επικερδή ντοκιμαντέρ των ΗΠΑ.
  • Αν κρίνουμε, λοιπόν, από την προβολή πρόσφατων παραγωγών που δέχτηκαν τις βολές του Βατικανού αλλά και της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το βλάσφημο περιεχόμενό τους, για να σκίσουν στη συνέχεια στο box office (όπως ο «Κώδικας Da Vinci» και η σειρά του «Χάρι Πότερ»), λίγη ασέβεια δεν βλάπτει! Μόνο εκείνο το «Αστέρι του Βορρά», πρώτο κεφάλαιο της γνωστής τριλογίας του Φίλιπ Πούλμαν δεν κατάφερε να προσελκύσει το κοινό. Πάντως, η «μπογιά» της αμφιλεγόμενης ροκ όπερας των Αντριου Λόιντ Βέμπερ και Τιμ Ράις «Ιησούς Χριστός υπέρλαμπρο αστέρι», περνά ακόμα...

Αντα Δαλιάκα, ΕΘΝΟΣ, 06/04/2009

No comments: