Sunday, April 12, 2009

Βενσάν Κασέλ: «Δημόσιος κίνδυνος σήμερα τα μίντια»

Ο Βενσάν Κασέλ υποδύεται τον αδίστακτο Γάλλο γκάνγκστερ Ζακ Μερσίν στη βιογραφική περιπέτεια του Ζαν - Φρανσουά Ρισέ «Υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιος  Κίνδυνος» που θα παιχτεί στις αίθουσες σε δύο κεφάλαια, με

Για τη σύζυγό του Μόνικα Μπελούτσι, τους δεσμούς του με την Ελλάδα, αλλά και τον διαβόητο Γάλλο γκάνγκστερ που υποδύεται στη νέα του ταινία, μιλά ο Βενσάν Κασέλ
  • Ανετος, φιλικός και χαμογελαστός, ο 42χρονος Γάλλος σταρ Βενσάν Κασέλ δεν θυμίζει σε τίποτα τον «νταή» των μεγάλων του κινηματογραφικών επιτυχιών, είτε ευρωπαϊκών («Το μίσος», «Ντόμπερμαν», «Μη αναστρέψιμος» κ.ά.) είτε χολιγουντιανών («Ελίζαμπεθ», «Η συμμορία των δώδεκα» και «των δεκατριών», «Επικίνδυνες υποσχέσεις»).

  • Ο Βενσάν Κασέλ υποδύεται τον αδίστακτο Γάλλο γκάνγκστερ Ζακ Μερσίν στη βιογραφική περιπέτεια του Ζαν - Φρανσουά Ρισέ «Υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος» που θα παιχτεί στις αίθουσες σε δύο κεφάλαια, με το πρώτο να ξεκινά να προβάλλεται στην Ελλάδα από τις 23 Απριλίου. Πολύ περισσότερο δε τον βίαιο, αγροίκο, αδίστακτο γκάνγκστερ που ενσαρκώνει στη βιογραφική περιπέτεια «Υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος» πάνω στη ζωή και τη δράση του διαβόητου Ζακ Μεσρίν, το πρώτο μέρος της οποίας (πρόκειται για δίπτυχο) θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 23 Απριλίου.
Οι Βενσάν Κασέλ και Μόνικα Μπελούτσι παντρεύτηκαν το 1999, τέσσερα χρόνια μετά τη γνωριμία τους στα γυρίσματα του ρομαντικού θρίλερ «Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης».
  • Οι Βενσάν Κασέλ και Μόνικα Μπελούτσι παντρεύτηκαν το 1999, τέσσερα χρόνια μετά τη γνωριμία τους στα γυρίσματα του ρομαντικού θρίλερ «Διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης». Λόγω ακριβώς αυτού του κινηματογραφικού προφίλ, νιώθαμε ομολογουμένως αφελώς αμήχανοι στην αρχή της αποκλειστικής μας κουβέντας για το «Εθνος Αουτ». Κι όμως, ούτε στιγμή δεν φάλτσαρε στη χαλαρότητά του ο Παριζιάνος ηθοποιός, ακόμη και στη μάλλον αδιάκριτη ερώτηση που του κάναμε για τη Μόνικα Μπελούτσι, την επί χρόνια σύζυγο και μητέρα του παιδιού του.

Τι γνωρίζατε για τον Ζακ Μεσρίν, τον διαβόητο κακοποιό που υποδύεστε, πριν διαβάσετε το σενάριο;

  • Ηξερα ότι δολοφονήθηκε δημοσίως το 1979, γιατί θυμάμαι που έβλεπα ως παιδί το πτώμα του στην τηλεόραση. Το δείχναν συνέχεια, επί μέρες. Ηταν μεγάλη υπόθεση τότε για το κράτος και τις Αρχές, τον είχαν χρόνια στην μπούκα.

Ηταν τελικά τόσο θρυλικός;

  • Θρυλικός έγινε από τον τρόπο που σκοτώθηκε, νομίζω. Στη διάρκεια της δράσης του δεν ήταν θρύλος, απλά ένας πολύ φασαριόζος γκάνγκστερ. Και στη Γαλλία και στον Καναδά.

Ισως να σας φανεί τραβηγμένη η ερώτηση, αλλά υπάρχουν πτυχές από τη βίαιη, ατίθαση προσωπικότητα του Μεσρίν που να ανταποκρίνονται έστω στοιχειωδώς στον δικό σας χαρακτήρα; Που να νιώσατε ενδεχομένως σε νεότερη ηλικία;

  • Δεν θα το ‘λεγα. Ούτε με συνάρπασε ποτέ ο χαρακτήρας του ούτε με συναρπάζει τώρα που τον μελέτησα διεξοδικά. Καταλαβαίνω γιατί αρέσει στον κόσμο, γιατί ανήχθη σε είδωλο, αλλά συνειδητοποιώ ταυτόχρονα ότι ήταν ένας καιροσκόπος που στην πραγματικότητα δεν πίστευε σε τίποτα πέρα από τον εαυτό του. Και σίγουρα δεν ήταν ο Ρομπέν των Δασών, η εικόνα αυτή που είχε δημιουργήσει ο κόσμος για το πρόσωπό του.

Αν ο Μεσρίν ήταν ένας γκάνγκστερ με την παραδοσιακή έννοια, στη σύγχρονη κοινωνία ποιους θα λέγατε εσείς δημόσιους κινδύνους Νο1;

  • Νομίζω αυτούς που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τρομοκρατούν τον κόσμο, μέσω της τηλεόρασης κυρίως. Ανεξάρτητα αν πρεσβεύουν κάποιο πολιτικό, θρησκευτικό ή οικονομικό συμφέρον. Ο Μπιν Λάντεν είναι μια τυπική περίπτωση, λόγω του τρόμου που χρησιμοποιεί την τηλεοπτική εικόνα.

Εχετε κατά καιρούς δουλέψει σε αρκετές αμερικανικές η αγγλόφωνες ταινίες, παράλληλα με την καριέρα σας στη Γαλλία. Δεν μπήκατε ποτέ σε πειρασμό να εγκατασταθείτε στις ΗΠΑ;

  • Εχω ζήσει στην Αμερική στα φοιτητικά μου χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα άφηνα ποτέ τη Γαλλία για να εγκατασταθώ μόνιμα εκεί, αν και τώρα με τον Ομπάμα ίσως και να το σκεφτόμουν λίγο παραπάνω. Πάντως, μου είναι εξαιρετικά βολικό, ως Ευρωπαίος ηθοποιός, να μη ζω στις ΗΠΑ, αλλά να μπορώ να δουλεύω πού και πού στο έδαφός τους. Δεν εξαρτώμαι από την αμερικανική αγορά, πράγμα μάλλον καλό, γιατί είναι πολύ άγρια τα πράγματα εκεί. Μεγάλος ο ανταγωνισμός. Και διαφωνώ με όσους υποστηρίζουν ότι ο ανταγωνισμός είναι δημιουργικός. Προκειμένου για την τέχνη, νομίζω πως δεν είναι καθόλου.

Είσαστε σύντροφος της Μόνικα Μπελούτσι, μιας από τις ομορφότερες ηθοποιούς που κυκλοφορούν πάνω στον πλανήτη. Νιώσατε ποτέ την τεράστια δημοτικότητά της να βαραίνει πάνω από τη σχέση σας, ως σύζυγος και οικογενειάρχης;

  • Ειλικρινά, δεν συνηθίζω να απαντώ σε τέτοιου είδους ερωτήσεις. Θα σας πω απλά πως είμαστε μαζί 14 χρόνια και η σχέση μας λειτουργεί μια χαρά σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης και της επαγγελματικής. Μ’ αρέσει πολύ να δουλεύω μαζί της.

Εχετε κάνει αρκετές ταινίες μαζί. Υπάρχει κάποια άλλη εν όψει;

  • Ναι, μια ρομαντική κομεντί. Ευρωπαϊκή παραγωγή, που μάλλον θα γυρίσουμε μέσα στη χρονιά.

Απ’ αυτό το φιλμ, το «Υπ’ αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος», ποιες είναι οι προσδοκίες σας; Στη Γαλλία μπορεί να ήταν μεγάλη επιτυχία, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη ο Μεσρίν είναι σχεδόν άγνωστος...

  • Νομίζω πως δεν είναι απαραίτητο να ξέρεις για έναν χαρακτήρα για να ενδιαφερθείς για κάποιο φιλμ. Είδα πρόσφατα το «Il divo», δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για το πολιτικό παρελθόν της Ιταλίας, πάντως λάτρεψα την ταινία. Αν μια ταινία είναι καλή, μπορεί να σε κάνει να ενδιαφερθείς για οτιδήποτε. Να μαθαίνεις για κάτι ή για κάποιον και να θες να μάθεις ακόμα παραπάνω.

Πάτε συχνά σινεμά;

  • Βλέπω ταινίες, αλλά όχι τα πάντα. Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν με έλκυε περισσότερο η ζωή παρά το σινεμά. Δεν είχα ποτέ αυτή την εμμονική λαχτάρα που έχουν κάποιοι για μυθοπλασία. Μ’ αρέσει κατά καιρούς να βλέπω καλές ταινίες που να με εμπνέουν με πολλούς τρόπους, αλλά δεν ψάχνω για στέγη στον μύθο.

Εχετε συμμετάσχει σε πολλές ευρωπαϊκές συμπαραγωγές, με γυρίσματα σε διάφορες χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα έτυχε ποτέ να δουλέψετε;

  • Να έρθω για γυρίσματα, όχι. Πάντως ταξιδεύω συχνά στην Ελλάδα. Εχουμε και οικογενειακούς δεσμούς, μια και ο Μιχάλης Κακογιάννης είναι ο νονός του αδελφού μου. Είμαστε επίσης καλοί φίλοι με την οικογένεια Μερκούρη, τους επισκεπτόμαστε συχνά. Ερχόμαστε και για διακοπές. Πέρυσι ήμασταν στην Πάρο.
ΡΟΜΠΥ ΕΚΣΙΕΛ, ΕΘΝΟΣ, 12/04/2009

No comments: