Monday, April 6, 2009

Οι κριτικοί ψήφισαν Κοέν, Αλεξίου

  • «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους», λένε τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, αξέχαστη φιγούρα στην ταινία των αδελφών Κοέν

  • Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ, αξέχαστη φιγούρα στην ταινία των αδελφών Κοέν Πρόκειται για τη γνωστή ταινία των αδερφών Τζόελ και Ιθαν Κοέν, που οι Ελληνες κριτικοί την ψήφισαν ως την καλύτερη ταινία του 2008. Ακολουθούν ταινίες όπως οι «Τρεις πίθηκοι» του Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, «Θα χυθεί αίμα» του Πολ Τόμας Αντερσον, «Ανάμεσα στους τοίχους» του Λοράν Καντέ και «Hunger» του Στιβ ΜακΚουίν. Από ελληνικής πλευράς, για καλύτερη ταινία της χρονιάς οι κριτικοί επέλεξαν την «Ιστορία 52» του Αλέξη Αλεξίου, ενώ ακολουθούν η «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου και «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγιωτόπουλου.
  • Γι' αυτές και για τις περίπου 330 ελληνικές και ξένες ταινίες που προβλήθηκαν στη χώρα μας τη χρονιά που πέρασε μπορείτε να διαβάσετε στον «Κινηματογράφο 2008», τον ετήσιο οδηγό της ΠΕΚΚ, που μόλις κυκλοφόρησε. Εκτός από την κριτική παρουσίαση των ταινιών, και το μποξ-όφις της χρονιάς, ο πλούσια εικονογραφημένος οδηγός παρουσιάζει όλα τα ελληνικά και το πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ με τα βραβεία τους, καθώς και τα νέα κινηματογραφικά βιβλία, επιλογή από dvd, και νεκρολογίες της χρονιάς.
  • Γράφουν οι: Ανδρέας Τύρος, Θεόδωρος Σούμας, Ρόμπι Εκσιέλ, Δημήτρης Μπάμπας, Δημήτρης Χαρίτος, Γιάννης Φραγκούλης, Δημήτρης Καλαντίδης, Δημοσθένης Ξιφιλίνος και Νίνος Φένεκ Μικελίδης.
  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

No comments: