Friday, April 10, 2009

Ο Καβάφης, ο Πεσόα και το κινηματογραφικό ψέμα που γοητεύει

  • Το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας του Στέλιου Χαραλαμπίδη προκαλεί έντονες συζητήσεις και- το κυριότερο- κόβει εισιτήρια

  • Αρκετοί θεατές δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ μυθοπλασίας «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» του στηρίχθηκε σε ένα ψέμα: η συνάντηση του αλεξανδρινού και του πορτογάλου ποιητή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ορισμένοι μάλιστα ένιωσαν βαθιά πίκρα. «Ενώ είχα βγει με τόση γλύκα από την αίθουσα, στη συνέχεια, μαθαίνοντας από τις εφημερίδες ότι πρόκειται περί ψέματος, είχα σοβαρές ενστάσεις» ανέφερε στο «Βήμα» η αναγνώστρια Κατερίνα Μελά (η οποία είχε τηλεφωνήσει για να μάθει αν έγινε όντως η συνάντηση Καβάφη- Πεσόα). «Χωρίς να θέλω να μειώσω τη δουλειά του σκηνοθέτη,θα θεωρούσα την ταινία πολύ πιο συνεπή αν στα “γράμματα” του τέλους αναγραφόταν η αλήθεια».
  • Η αναγνώστρια εξέφρασε επίσης μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα άποψη: «Από τη στιγμή που η ταινία κατατάσσεται ως ντοκιμαντέρ ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραπλάνησης του θεατή του μέλλοντος. Τι θα νομίσει αυτός που θα δει την ταινία σε δέκα χρόνια από σήμερα; ότι έγινε ή ότι δεν έγινε η συνάντηση;». Παρ΄ όλα αυτά- και με την εξαίρεση της «Σκόνης του χρόνου» του Θόδωρου Αγγελόπουλου-, το φιλμ του Χαραλαμπόπουλου είναι ίσως η μόνη εφετινή ελληνική παραγωγή που έχει κατορθώσει να προκαλέσει τόσο έντονο διάλογο. Γιατί μέσω του... πονηρού τεχνάσματός της ο 53χρονος Χαραλαμπόπουλος παίρνει θέση επάνω στο έργο των δύο ποιητών βρίσκοντας σημεία ταύτισης. Το ότι η ταινία αρέσει αποδεικνύεται και από τα νούμερα. Η «Νύχτα» έχει αγγίξει τα 7.000 εισιτήρια μέσα σε τέσσερις εβδομάδες προβολής της σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών. Το ότι θα είχε ρεύμα φάνηκε από την πρεμιέρα: την Κυριακή 8 Μαρτίου ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στον Απόλλωνα ήταν τόσος ώστε χρειάστηκε να ανοίξει και το Αττικόν για να μπουν οι υπόλοιποι (περίπου 150-200) θεατές!
  • Εντυπωσιακό είναι ότι η ταινία ελκύει το ενδιαφέρον ακόμη και στις απογευματινές προβολές της καθώς καταμετρήθηκαν 100 εισιτήρια σε προβολή των 16.00! Σημαντικό επίσης ότι στην πέμπτη εβδομάδα προβολής της «Η νύχτα που ο Φερνάντο Πεσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη» δεν έχει «καθήσει». Από την περασμένη Πέμπτη προβάλλεται στις αίθουσες Αττικόν, Απόλλων, Τριανόν, Κηφισιά 2 στην Αθήνα και Π. Ζάννας στη Θεσσαλονίκη. Μαθαίνουμε επίσης ότι ενδέχεται να παιχτεί σε πολλές ακόμη πόλεις πανελληνίως, ενώ τον ερχόμενο Μάιο θα κυκλοφορήσει σε DVD από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Τέλος, σύμφωνα με τον παραγωγό της ταινίας Θάνο Λαμπρόπουλο,η «Νύχτα» θα κάνει την πρεμιέρα της στη Λισαβόνα στις 15 Σεπτεμβρίου.
  • Φαίνεται ότι η προσωπικότητα του Καβάφη... προκαλεί τέτοια εγχειρήματα. Πριν από μερικά χρόνια ο Φίλιππος Φιλίππου έγραψε το βιβλίο «Οι τελευταίες μέρες του Κωνσταντίνου Καβάφη» με θέμα τη συνάντηση του αλεξανδρινού ποιητή με τον ιταλό ηγέτη του κινήματος του φουτουρισμού Φιλίπο Τομάζο Μαρινέτι. Μια συνάντηση που επίσης δεν έγινε ποτέ αλλά που δεν προκάλεσε σε κανέναν σύγχυση αφού το βιβλίο παρουσιαζόταν ως μυθιστόρημα. [Ι. ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή 10 Απριλίου 2009 ]

No comments: