Friday, April 24, 2009

«Εφυγε» ο Τζακ Κάρντιφ, ο «ζωγράφος της κινούμενης εικόνας»


  • Η Μέριλιν Μονρόε είχε πει ότι «είναι ο καλύτερος διευθυντής φωτογραφίας στον κόσμο», ενώ ο Μάρτιν Σκορσέζε ότι «ζωγράφιζε με την κινούμενη εικόνα». Η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Τζακ Κάρντιφ ήταν αναγνωρισμένη από όλα τα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας και μάλιστα για πολλά χρόνια, αφού είχε μια μακρά και αξιοσέβαστη καριέρα. Ο Κάρντιφ, που πέθανε σε ηλικία 94 ετών, είχε τιμηθεί με το Οσκαρ φωτογραφίας το 1947 για τον «Μαύρο νάρκισσο», ενώ το 2001 του είχε απονεμηθεί και ένα τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.
  • Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες, στις οποίες είχε επιμεληθεί την εικόνα ως διευθυντής φωτογραφίας, ήταν τα «Κόκκινα παπούτσια», η «Βασίλισσα της Αφρικής», ο «Πρίγκιπας και η χορεύτρια», το «Πόλεμος και Ειρήνη», το «Θάνατος στον Νείλο». Ο Κάρντιφ ήταν επίσης ο διευθυντής φωτογραφίας της πρώτης ταινίας που γυρίστηκε σε Τεχνικολόρ, που ήταν η «Πριγκίπισσα τσιγγάνα» το 1937, ενώ εργαζόταν ως διευθυντής φωτογραφίας ακόμη και ώς το 2007!
  • Ο Κάρντιφ γεννήθηκε το 1914 από γονείς που εργάζονταν σε μιούζικ χολ. Φυσικό ήταν να μεγαλώσει μέσα στο θέατρο και να αγαπήσει το θέαμα. Στην αρχή έπαιξε για λίγο ως ηθοποιός, αλλά προτίμησε τον κινηματογράφο. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθητικός τεχνικός, μετά ως οπερατέρ και στη συνέχεια έγινε διευθυντής φωτογραφίας. Μέσα στην καριέρα του, που κράτησε σχεδόν εννιά δεκαετίες, ο Κάρντιφ σκηνοθέτησε και 15 ταινίες. Οι πιο σημαντικές είναι οι «Εραστές χωρίς ιδανικά» του 1960, που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Ντ. Χ. Λόρενς, το «Scent of mystery», η πρώτη ταινία που είχε γυριστεί με το σύστημα Smell-o-vision, και το «Κορίτσι με τη μοτοσικλέτα» με τον Αλέν Ντελόν και τη Μάριαν Φέιθφουλ.

No comments: