Tuesday, April 7, 2009

Ηθελα ένα... τρελό νησί για τον ντετέκτιβ μου

Βίκυ Παπαδοπούλου και Αρης Σερβετάλης στο «Μικρό Εγκλημα»
Βίκυ Παπαδοπούλου και Αρης Σερβετάλης στο «Μικρό Εγκλημα»
  • Ο δημιουργός του «Μικρού Εγκλήματος» εξηγεί γιατί επέλεξε τη Θηρασιά και μιλά για το... αστυνομικό δαιμόνιο του ήρωά του. Μία ολόδροση κομεντί, το «Μικρό Εγκλημα» του Χρίστου Γεωργίου, που προβάλλεται αυτές τις ημέρες κερδίζοντας την πλειονότητα των κριτικών, θα πάρει μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι (3 έως 11 Ιουλίου) στο τμήμα «Variety Critics Choice: Europe Νow!»). Ο Χρίστος Γεωργίου, Κύπριος στην καταγωγή, μας μίλησε για τη δεύτερη ταινία του, μετά το βραβευμένο «Κάτω από τ' άστρα».

Πώς αποφασίσατε να γυρίσετε ταινία σε ένα νησί της άγονης γραμμής;

Ηθελα ένα... τρελό νησί για τον ντετέκτιβ μου
  • Τα νησιά με τραβούν επειδή όλα τους έχουν έναν καταπληκτικό μικρόκοσμο με απίστευτους χαρακτήρες και τρομερές καταστάσεις. Τα αρχικά ταξίδια βοήθησαν στο να διαμορφωθεί το σενάριο. Θέλαμε ένα νησί που να είναι στην άγονη γραμμή, αλλά την ίδια στιγμή έπρεπε να υπάρχουν και κάποιες πρακτικές διευκολύνσεις. Η Θηρασιά συνδυάζει αυτό το απίστευτο πράγμα. Παρ όλο που είναι δέκα λεπτά από την Οία και απέχει μόνο μισή ώρα από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, είναι ανέγγιχτη. Στο δεκάλεπτο ταξιδάκι από την Οία μέχρι τη Θηρασιά με τη βάρκα είναι σαν να πηγαίνεις 20 χρόνια πίσω. Το νησί δεν έχει περάσει από την μπογιά του τουρισμού. Είναι πολύ γνήσια η εικόνα του. Με τον ιδιαίτερο, κάπως «κουφό» απομονωμένο χαρακτήρα της και την άγρια ομορφιά της, η Θηρασιά ήταν η τέλεια επιλογή. Εχει μια τρέλα... Αυτή η τρέλα είναι ένα βασικό στοιχείο για το τι πρέπει να εισπράξει ο Λεωνίδας, ένας αστυνομικός ο οποίος θα ήθελε να είναι στην πόλη και έτσι λειτουργεί.

Ο Λεωνίδας μοιάζει με Ελληνα επιθεωρητή Κλουζό...

  • Ο χαρακτήρας του Λεωνίδα έχει ένα ντετεκτιβιστικό δαιμόνιο. Είναι καλός κατά βάθος και ψυχούλα. Πιστεύει ότι πάει χαμένος. Οι αστυνομικοί που δένονται με κάποιες απόμακρες κοινότητες συνειδητοποιούν ότι το να είσαι αστυνομικός δεν σημαίνει να επιβάλλεις μόνο τον νόμο. Το έχω ζήσει αυτό στα παιδικά μου χρόνια.

Απογοητευτήκατε που, παρά τη θετική υποδοχή, η ταινία δεν πήρε βραβείο στη Θεσσαλονίκη;

  • Αυτό το έζησα και με την προηγούμενή μου ταινία. Δεν πιστεύω όμως ότι το «Κάτω από τ άστρα» και το «Μικρό έγκλημα» είναι απομονωμένες περιπτώσεις. Το κάθε φεστιβάλ έχει τη δικιά του επιτροπή με συγκεκριμένα γούστα. Αυτά τα γούστα εκφράζονται στον τρόπο που δίνονται τα βραβεία. Δεν μπορείς να έχεις απαίτηση από κάποιον να σου δώσει βραβείο. Στο κάτω κάτω, αν δεν σου αρέσει πώς λειτουργεί η Θεσσαλονίκη, μην πηγαίνεις. Αυτό που θέλαμε εμείς ήταν να κάνουμε μια ταινία όπου ο κόσμος θα νιώθει καλά.
ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ, ΕΘΝΟ0Σ, 07/04/2009

No comments: