Tuesday, March 3, 2009

Ολα τα Σεζάρ στη «Seraphine»

http://1.bp.blogspot.com/_vj2e1m7Hlgw/SNKJC641InI/AAAAAAAAKbg/WyYUle6g0LI/s400/ser.jpg

Τα δικά της βραβεία Οσκαρ απένειμε την Παρασκευή στο Παρίσι η κινηματογραφική κοινότητα της Γαλλίας. Εν μέσω έντονων διαξιφισμών για την απουσία της εμπορικότερης ταινίας της χρονιάς από τις υποψηφιότητες, της κωμωδίας «Bienvenue chez les Ch’tis» του Ντάνι Μπουν, η βραδιά έκλεισε με την ταινία «Seraphine» του Μαρτέν Προβόστ να σαρώνει τα βραβεία. Συνολικά απέσπασε επτά: Σεζάρ καλύτερης ταινίας, Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της Γιολάντ Μορό, σεναρίου, μουσικής, φωτογραφίας, σκηνικών και κοστουμιών.

Το αντίπαλον δέος της ταινίας του Προβόστ, το «Mesrine» του Ζαν-Φρανσουά Ρισέ, απέσπασε μόλις τρία βραβεία από τα δέκα που ήταν υποψήφιο. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας, Βενσάν Κασέλ, σήκωσε το Σεζάρ Α’ ανδρικού ρόλου, ενώ στον Ρισέ απονεμήθηκε το Σεζάρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Το Σεζάρ Β’ ανδρικού ρόλου απονεμήθηκε στον Ζαν-Ραούλ Ροσιγιόν για την ερμηνεία του στην ταινία «Μια νύχτα Χριστουγέννων», ενώ το Σεζάρ Β’ γυναικείου ρόλου απέσπασε η Ελσα Ζίλμπερσταϊν για την ερμηνεία της στην ταινία «Απλά σ’ αγαπώ».

Η βραδιά είχε και χολιγουντιανό άρωμα καθώς ο Ντάστιν Χόφμαν παρέλαβε το τιμητικό Σεζάρ για το σύνολο της προσφοράς του, ενώ ο πρόσφατα βραβευμένος με Οσκαρ, Σον Πεν, απένειμε το Σεζάρ καλύτερης ταινίας.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Ντάστιν Χόφμαν τιμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση με το μετάλλιο της Τάξης των Γραμμάτων και των Τεχνών. «Δεν έχω τελειώσει ακόμη», δήλωσε ο 71χρονος ηθοποιός λίγο πριν αφήσει τη σκηνή της τελετής με το βραβείο στα χέρια.

O Σον Πεν θα μπορούσε να αποσπάσει ένα ακόμη βραβείο στη σπουδαία καριέρα του καθώς η ταινία του «Ταξίδι στην άγρια φύση» ήταν υποψήφια για το Σεζάρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Ομως το «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρι Φόλμαν ήταν το εκλεκτό φιλμ των ψηφοφόρων. Το ευτράπελο που σημάδεψε τη φετινή τελετή απονομής των βραβείων ήρθε από το σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή της «αδικημένης» ταινίας «Bienvenue chez les Ch’tis», Ντάνι Μπουν. Θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για την απουσία της ταινίας του από τις υποψηφιότητες (διεκδίκησε χωρίς επιτυχία το Σεζάρ καλύτερου σεναρίου), ο Γάλλος σκηνοθέτης εμφανίστηκε στην τελετή φορώντας… φόρμα κάτω από το φράκο.[Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 03.03.09]

No comments: