Wednesday, March 4, 2009

ΕΛΛΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΝΔΙΑ: Ανοιξιάτικες μυρουδιές στις οθόνες!

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

Ενδιαφέρουσα βδομάδα! Πρώτον, γιατί φέρνει μαζί της την πολυβραβευμένη (8 Οσκαρ, 4 χρυσές σφαίρες, 7 βραβεία BAFTA, κ.ά.), τρυφερή αμερικανοβρετανική ταινία του Ντάνι Μπόιλ, «Slumdog Millionaire». Πρόκειται για μια πρωτότυπη, αλλά αντιφατική ταινία, με πολλή φαντασία, χιούμορ και πόνο. Δεν ξέρω, βέβαια, αν αξίζει όλα αυτά τα βραβεία και το θόρυβο που ξεσήκωσε, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!

Δεύτερον, γιατί φέρνει μαζί της τρεις αξιοπρεπέστατες ελληνικές ταινίες: α) «Σκλάβοι στα δεσμά τους», του Τώνη Λυκουρέση. Η ταινία είναι φορτωμένη με 10 κρατικά βραβεία ποιότητας και, με πολλή γνώση και σεβασμό, μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο κοινωνικό (σοσιαλιστικό) μυθιστόρημα του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. β) «Ισοβίτες», του Θόδωρου Μαραγκού. Μια σύγχρονη κοινωνική κωμωδία όπου περισσότερο πονάς παρά γελάς! γ) «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων», του Δήμου Αβδελιώδη (επανέκδοση - γυρίστηκε το 1999). Πρόκειται για ένα λυρικό λαϊκό κινηματογραφικό αφήγημα.

Τρίτον, γιατί φέρνει μαζί της την πολύ όμορφη τούρκικη ταινία (ελληνοτουρκική παραγωγή) του Ρεχά Ερντέμ, «Μοναδική μου ηλιαχτίδα». Η Τουρκία, απ' όπου και αν τη δεις - και να την πιάσεις - σε πληγώνει! Και, ωστόσο, κόντρα στα υπαρκτά και ανύπαρκτα ζητήματα που μπαίνουν ανάμεσά μας, μας είναι, αυτή και τα προβλήματά της, τόσο οικεία.

Τέλος, έχουμε και την παραφωνία της βδομάδας. Μιλάμε για την αδιάφορη και πληκτική φιλοζωική ταινία του Ντέιβιντ Φράνκελ, «Μάρλεϊ. Ενας μεγάλος μπελάς». Ο Μάρλεϊ είναι ένα σκυλί που κάνει διάφορα... χαριτωμένα και εμείς, υποτίθεται, χαζεύουμε! [Ριζοσπάστης, Πέμπτη 5 Μάρτη 2009]

No comments: