Wednesday, March 25, 2009

Μια μπομπίνα ξετυλίγει το σινεμά. Τέλος Μαρτίου ανοίγει το Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη


Μια μπομπίνα ξετυλίγει το σινεμά

  • Ριζικά ανακαινισμένο το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πραγματικό «κόσμημα», παρουσιάστηκε χθες στους δημοσιογράφους, ενώ θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό την προσεχή Τρίτη (31/3). Η ανακαίνιση χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ, κόστισε 630.000 ευρώ και διήρκεσε 18 μήνες.
  • Αναπτύσσεται στην Αποθήκη Α’ του λιμανιού κι έχει τη μορφή μπομπίνας που ξετυλίγεται παρουσιάζοντας σε οκτώ «στάσεις» τη διαδρομή του ελληνικού σινεμά. Τερματίζει με την προβολή τρισδιάστατου φιλμ, του μοναδικού που παρουσιάζεται σε μουσείο της χώρας, και ως αντικείμενο έχει τον τρόπο κατασκευής μιας ταινίας. «Ξεναγός μας ο Τάκης, ο γιος του Γιάννη Μανάκια, ένα πρόσωπο μισο-υπαρκτό, μισο-φανταστικό, γεννημένο τη στιγμή που γεννιέται το σινεμά στα Βαλκάνια από τον πατέρα του και το θείο του, Μίλτο. Κατά τη διάρκεια της πορείας του επισκέπτη ανάμεσα στις πτυχές αυτής της μπομπίνας, εικόνες, αντικείμενα και κείμενα φωτίζουν κι αυτά με το δικό τους τρόπο τα καρέ που κουβάλησαν στην εμουλσιόν τους τις επιθυμίες και τις αγωνίες των δημιουργών τους», υπογραμμίζει ο διευθυντής του Μουσείου κ. Βασίλης Κεχαγιάς.
  • Το Μουσείο έχει ήδη επισκεφτεί ο γνωστός δημιουργός Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος. Παρουσιάζει αφίσες, φωτογραφίες, φιλμ, βιβλία και κινηματογραφικά αντικείμενα, όπως μηχανές λήψης, προβολής και επεξεργασίας του φιλμ, καθώς και άλλα κινηματογραφικά εξαρτήματα.
Εισιτήρια: €2, €1 (μειωμένο).
  • ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, Ελεύθερος Τύπος, Τρίτη, 24.03.09

No comments: