Saturday, March 28, 2009

Ο Λαρς φον Τρίερ έτοιμος να διχάσει ξανά

  • Σε σκοτεινά μονοπάτια κινείται και η νέα ταινία του δανού σκηνοθέτη, με θέμα τον Αντίχριστο και πρωταγωνιστή τον Γουίλεμ Νταφόε

  • Μια ματιά να ρίξει κανείς στη μοναδική ως σήμερα φωτογραφία της τελευταίας ταινίας του Λαρς φον Τρίερ και μπαίνει αμέσως στο νοσηρό νόημά της, πεπεισμένος ότι μιαν ακόμη φορά ο δανός σκηνοθέτης θα προκαλέσει αίσθηση και συζητήσεις, διχάζοντας το κοινό που θα παρακολουθήσει το έργο του: γυμνός άνδρας κάνει έρωτα με μια γυναίκα επάνω σε κάτι που θυμίζει ρίζες δέντρου (α λα «Μύθος του ακέφαλου καβαλάρη»). Μόνο που ανάμεσα στις ρίζες βλέπουμε να ξεπροβάλλουν ανθρώπινα χέρια- και όχι κλαδιά.
  • Αν και το πρόσωπό του δεν διακρίνεται ο γυμνός άνδρας είναι κατά πάσα πιθανότητα ο Γουίλεμ Νταφόε , ο πρωταγωνιστής του «Αντίχριστου» («Αntichrist»), όπως τιτλοφορείται η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Φον Τρίερ. Ολα δείχνουν, επίσης, ότι η γυναίκα είναι η γαλλίδα ηθοποιός Σαρλότ Γκένσμπουργκ , η οποία στην ταινία υποδύεται τη σύζυγο του Νταφόε. Μετά τον θάνατο του παιδιού τους, το ζευγάρι αποφασίζει να αποξενωθεί στην εξοχή, όπου «κάτι παράξενο» θα συμβεί.
  • O Λαρς φον Τρίερ- στο ενεργητικό του οποίου βρίσκουμε τίτλους όπως «Το στοιχείο του εγκλήματος», «Δαμάζοντας τα κύματα», «Χορεύοντας στο σκοτάδι» και «Dogville»- επεξεργαζόταν εδώ και χρόνια την ιδέα του «Αντίχριστου», για το γύρισμα του οποίου έβαλε στο ράφι το τρίτο μέρος της «αμερικανικής τριλογίας» του (μετά το «Dogville» και τη «Μanderlay» επρόκειτο να γυρίσει και το τελευταίο μέρος της, με τίτλο «Washington»). Η εν λόγω ταινία σηματοδοτεί μάλιστα την πρώτη συνεργασία του Φον Τρίερ με τον επίσης καταξιωμένο συμπατριώτη του σεναριογράφο Αντερς Τόμας Γένσεν («Η δούκισσα»), κάτοχο Οσκαρ ταινίας μικρού μήκους για το «Valgaften». Τα γυρίσματα του «Αντίχριστου» (που πλέον έχουν ολοκληρωθεί) άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2008 σε περιοχές της Γερμανίας (Κολονία, Αϊτορφ). Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Φον Τρίερ, φανατικός εχθρός των ταξιδιών- δεν έχει ταξιδέψει ποτέ με αεροπλάνο-, αποφάσισε να γυρίσει ταινία εκτός συνόρων της πατρίδας του.
  • Το φιλμ είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή καθώς, εκτός από τη Ζentropa, εταιρεία παραγωγής του ιδίου του Φον Τρίερ, συμμετέχουν μεταξύ άλλων η σουηδική Film i Vast, η ιταλική Lucky Red και οι γαλλικές Liberator Ρroductions, Slot Μachine και Αrte France, ενώ το συνολικό κόστος της παραγωγής ενδέχεται να αγγίξει τα 11 εκατ. δολάρια. Τη διανομή της στην Ελλάδα έχει εξασφαλίσει η Seven Films, ενώ η ταινία είναι πιθανόν να κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο προσεχές Φεστιβάλ Καννών, του οποίου άλλωστε ο Φον Τρίερ είναι το... αγαπημένο παιδί.
  • ΤΟ ΒΗΜΑ, Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

No comments: