Thursday, March 12, 2009

"Στα βράχια" οι γυναίκες της Αντίστασης

  • Στο επίσημο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης "Εικόνες του 21ου Αιώνα" που ξεκινά σήμερα προβάλλεται η ταινία "Η ζωή στους βράχους" της Αλίντας Δημητρίου, δεύτερο μέρος της τριλογίας της για τις γυναίκες της Αντίστασης, τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στην αίθουσα «Π. Ζάννας», και ώρα 8.30 μ.μ. Μετά από μια σειρά ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε επί τρεις δεκαετίες, με πρώτο τους «Καρβουνιάρηδες" το 1977, η Αλίντα Δημητρίου παρουσίασε πέρυσι στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ το «Πουλιά στο Βάλτο» ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Γυναίκες, που όμοια με τους άνδρες, πάλεψαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν. Και οι οποίες μετά την απελευθέρωση υπέστησαν πάλι διώξεις, βασανισμούς και εκτελέσεις για αυτή τη συμμετοχή τους.
  • Στην ταινία παρουσιάζονται 32 γυναίκες. Οι οκτώ δεν πρόλαβαν να δουν την ταινία, έφυγαν. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο του Κοινού και ακόμα τέσσερα άλλα βραβεία στην Αθήνα από διάφορους φορείς. Φέτος, θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ του Ντοκιμαντέρ το δεύτερο μέρος με τίτλο «Η ζωή στους βράχους». Αναφέρεται στον Εμφύλιο - οι γυναίκες πάνε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό - αλλά και στις εξορίες. Όταν άρχισε το κυνηγητό, μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας, άλλες πρόλαβαν και πήγαν στο βουνό και άλλες συνελήφθησαν. Όλες γιατί ήταν αντιστασιακές. Για όσες από αυτές τα στρατοδικεία δεν μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία (για ισόβια ή εκτέλεση) τις έστειλαν εξορία: Χίος - Τρίκερι - Μακρόνησος.
  • Στην ταινία, τριάντα τρεις γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειες τους, μετά την υπογραφή της Βάρκιζας, επειδή έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Πρόθεση της ταινίας είναι να αποκαλύψει το ρόλο μιας κοινωνικής ομάδας «χωρίς φωνή» που για χρόνια αγνοείται από την επίσημη γραπτή ιστορία.

No comments: