Wednesday, March 4, 2009

ΔΗΜΟΣ ΑΒΔΕΛΙΩΔΗΣ: Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ

  • Η ταινία είναι επανέκδοση (γυρίστηκε το 1999). Τα δέκα χρόνια που πέρασαν από πάνω της όχι μόνον δεν τις έφεραν ρυτίδες, αλλά, θα έλεγε κανείς, την έκαναν πιο αναγκαία! Γιατί, στο μεταξύ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, ο κινηματογράφος της πατρίδας μας, εκτός λίγων, δυστυχώς, εξαιρέσεων, κατρακυλάει καθημερινά σε έναν χυδαίο και εμπορικό κινηματογράφο, κινηματογράφο κατά παραγγελία, κινηματογράφο στεγνό, χωρίς καμία φαντασία και χωρίς χιούμορ!
  • «Η Εαρινή Σύναξις Των Αγροφυλάκων» είναι, ακριβώς, το αντίθετο από τον φαστφούντ κινηματογράφο. Διαθέτει πρώτα απ' όλα φαντασία! Διαθέτει πολύ καλό και λεπτό γούστο. Και, το μέγιστο, μυρίζει «ευωδιές του Δεκαπενταύγουστου», που λέει ο ποιητής. Μυρίζει μια γνήσια και ζωντανή Ελλάδα. Μυρίζει δημοτική ποίηση, λαϊκές ζωγραφιές του Θεόφιλου!
  • Μην ασχοληθείτε με το θέμα. Αυτό είναι η αφορμή. Ενα «καταραμένο» και «μονόχνοτο» χωριό όπου κανένας αγροφύλακας δεν μπορεί να στεριώσει. Πάνω σε αυτόν τον απλό και ελάχιστο καμβά ξετυλίγεται όλη η ομορφιά της φύσης, του έρωτα, των ανθρώπινων σχέσεων. Ολα αυτά σε πλήρη αρμονία. Χωρίς ποτέ να ξεπέφτουν σε λαϊκισμούς και φολκλόρ. Και πίσω τους να τα στηρίζει και να τα αναδείχνει η θαυμάσια ρομαντική μουσική του Βιβάλντι («Τέσσερις εποχές»).
  • «Η Εαρινή Σύναξις Των Αγροφυλάκων» διαθέτει μια μοναδικότητα! Είναι μοναδική! Οσο και να προσπαθώ, δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου μια παρόμοια ελληνική ταινία (και ξένη θα έλεγα)! Οι αντιρρήσεις που ακούγονται, και είναι και δικές μου αντιρρήσεις, για τη διάρκειά της (180΄), περνάνε σε δεύτερη μοίρα. Είναι τόση και τέτοια η ομορφιά που εισπράττει ο θεατής, που το αντίτιμο, η πολύτιμη ώρα του, είναι το ελάχιστο που καταβάλλει!
  • Παίζουν: Αγγελική Μαλάντη, Αγγελος Παντελάρας, Τάκης Αγορής, Γιάννης Τσουμπαριώτης κ.ά.

No comments: