Saturday, March 28, 2009

Ο γητευτής των εικόνων. Η μεταφορά του θρυλικού Watchmen στο σινεμά...

Ο γητευτής των εικόνων
  • Ο 42χρονος σκηνοθέτης Ζακ Σνάιντερ, που έφερε στον κόσμο τους «300» προκαλώντας τσουνάμι συζητήσεων και εισπράξεων, επιστρέφει με μια ακόμη εξωφρενικά φιλόδοξη κόμικ διασκευή.

Η μεταφορά του θρυλικού Watchmen στο σινεμά περιφερόταν ως ιδέα 20 χρόνια στα στούντιο. Πώς έφτασε στα χέρια σου;

  • Hμουν στο εξαιρετικά επίπονο μοντάζ των «300» όταν μου έγινε η πρόταση και αποφάσισα να πάω στη συνάντηση με τις παραγωγούς εταιρείες. Είχαν ήδη μεταφέρει την ιστορία στο παρόν (αντίθετα με το κόμικ, που διαδραματίζεται σε μια εναλλακτική ‘80s πραγματικότητα) και ήθελαν να την κάνουν να αφορά τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, όπως και να φτιάξω ένα φιλμ κατάλληλο από 13 και άνω. Διαφωνήσαμε. Τους είπα ότι πρέπει να διαδραματίζεται στα ‘80s, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου και να είναι ακατάλληλο.Αν και αρχικά αντέδρασαν, μετά κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μείνουμε πιστοί στην πολυδιάστατη ουσία του κόμικ.

Γιατί πιστεύεις πως τα στούντιο φοβόντουσαν τόσο το πρωτότυπο κόμικ;

  • Oταν πρωτοκυκλοφόρησε προκάλεσε επανάσταση γιατί ανέτρεψε όλα όσα γνώριζε το κοινό για τους υπερ-ήρωες, αναδεικνύοντάς τους σε ρεαλιστικούς χαρακτήρες. Πήρε τις εξωπραγματικές καταστάσεις, που οι άνθρωποι συνήθως συσχετίζουν με τα κόμικς, και τις έκανε να σχολιάζουν τη κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα. Αναρωτήθηκε για την ηθική ενός υπερ-ήρωα και τι σημαίνει να επιβάλλεις μέχρις εσχάτων τη δική σου εκδοχή δικαιοσύνης σε άλλον. Κάτι τέτοιο δεν είχε ξαναγίνει. Oταν ο άνευ υπογραφής, σεναριογράφος του κόμικ, περίφημος Αλαν Μουρ έκανε τους υπερ-ήρωες κομμάτι της κοινωνίας μας, πέτυχε ένα άλμα που τον οδήγησε σε άκρως αιχμηρά ηθικά και μυθολογικά συμπεράσματα, ανάγοντας το Watchmen σε ένα πρωτοποριακά βαθύ, σκοτεινό και περίπλοκο κόμικ. Με το Watchmen ήθελα να φτιάξω μια ταινία που θα αφορά το μοντέρνο κοινό, καθώς διαλύει όλα τα κλισέ.

Συνέλεξες μια ομάδα εξαιρετικών, αλλά όχι διάσημων ηθοποιών. Πώς ήταν η συνεργασία μαζί τους;

  • Εξαιρετική. Οι ηθοποιοί μου δεν ήταν μόνο καταπληκτικοί ποιητές ήθους, αλλά διέθεταν και μια υπέροχη σχέση με το κόμικ. Μου επισήμαιναν λεπτομέρειες που δεν είχα αντιληφθεί και τις ενσωμάτωναν στην ερμηνεία τους. Δεν ήταν μόνο ωραία πρόσωπα, ήταν και διανοούμενοι.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σάουντρακ της ταινίας που συνδυάζει Μπομπ Ντίλαν με Νατ Κινγκ Κολ και Φίλιπ Γκλας. Πώς και έτσι;

  • Η μουσική είναι σημαντικό κομμάτι της σχέσης που χτίζω με τις εικόνες. Κάποιος μου είπε ότι επιλέγοντας Ντίλαν του προκάλεσα την εντύπωση πως έβλεπε ταινία για τον πόλεμο του Βιετνάμ.Είμαι σίγουρος ότι ακούγοντας Ντίλαν σε φιλμ με υπερ-ήρωες καταλαβαίνεις ότι πρόκειται να βιώσεις μια πρωτόγνωρη κινηματογραφική εμπειρία.

Το Watchmen παίζεται ήδη στις ελληνικές αίθουσες.

  • Ιωάννα Παπαγεωργίου, ΕΘΝΟΣ, 27/03/2009

No comments: