Wednesday, March 18, 2009

Η ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: «Είμαι με τους ξυπόλητους, όχι με τους επώνυμους»

Γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης θυμούνται διώξεις, εξορίες και βασανιστήρια στο ντοκιμαντέρ «Η ζωή στους  βράχους» της  75χρονης Αλίντας  Δημητρίου
  • «Εσείς οι νέες γενιές, πάρτε τη ζωή στα χέρια σας. Τα σημερινά θηρία είναι πιο άγρια απ΄ αυτά του εμφυλίου. Αντισταθείτε!», είπε μια από τις 33 ανώνυμες γυναίκες που έλαβαν μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στο ντοκιμαντέρ «Η ζωή στους βράχους» της Αλίντας Δημητρίου. Γυναίκες που εξομολογούνται τα βάσανά τους κι έκαναν την κατάμεστη- και με όρθιους- αίθουσα «Παύλος Ζάννας» να συγκινηθεί, να δακρύσει και να ξεσπάσει σε χειροκροτήματα.
  • «Πριν από 15 χρόνια, όταν έψαχνα θέμα για ντοκιμαντέρ, ήρθα σε επαφή με έναν «επώνυμο», αλλά αυτός ζούσε από τις δάφνες του μύθου του κι εγώ σκέφτηκα: "Τι δουλειά έχω με τέτοιους ανθρώπους; Καμιά. Εγώ είμαι πάντα με τους ξυπόλητους". Και κίνησα γη και ουρανό για να τους βρω», μας είπε η 75χρονη και αγέρωχη Αλίντα Δημητρίου- καλτ φιγούρα επί δεκαετίες εδώ στο Φεστιβάλ, με τον σύζυγό της, τον θεωρητικό Σωτήρη Δημητρίου- ξεκινώντας την κουβέντα μας για το νέο ντοκιμαντέρ της «Η ζωή στους βράχους».
  • «Καθετί πολιτικό με ενδιαφέρει, από τα μικρά μου χρόνια. Κι αν δεν μπήκα στην Αντίσταση στα χρόνια της Κατοχής, είναι γιατί ήμουν πιτσιρίκα 12 χρόνων. Έτσι, αποφάσισα να κάνω αυτό το ντοκιμαντέρ για την ανώνυμη, άγνωστη γυναίκα της Εθνικής Αντίστασης, αυτή που δεν υπάρχει σε καμιά επίσημη ιστορία», μας λέει. Κι ένας βομβαρδισμός αναμνήσεων από τα χρόνια της Αντίστασης, των διώξεων, των εξοριών και των βασανιστηρίων από 33 ηλικιωμένες σήμερα γυναίκες- 16χρονα κορίτσια, τότε- γεμίζει συγκίνηση την οθόνη.
  • Η καταγραφή της ανάβασης του Έβερεστ των 8.850 μέτρων για πρώτη φορά από ελληνική ορειβατική ομάδα το 2004, αλλά και ο θάνατος ενός μέλους της ομάδας που καταγράφεται στο ντοκιμαντέρ «Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ» του Παύλου Τσιαντού, έκαναν τους θεατές να ζήσουν στιγμές συγκίνησης και αγωνίας. Για την ακραία ζωή και τη δημιουργία του Ιάννη Ξενάκη μίλησε η σκηνοθέτις Έφη Ξηρού με το ντοκιμαντέρ της «Charisma Χ Ιannis Χenakis». Και ο Τάκης Τουλιάτος κατέγραψε την «αξία της απλής και λησμονημένης ζωής των ξεχασμένων ανθρώπων των Καρπαθίων» στο ντοκιμαντέρ του «Ταξίδι στη Ραχίβ», ενώ ο Νίκος Λυγγούρης παρουσίασε το ντοκιμαντέρ του «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γυρίζει τη "Σκόνη του χρόνου"».
ΙΝFΟ: 11ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης μέχρι 22/3 στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας»,«Τζων Κασσαβέτης»,«Σταύρος Τορνές», «Ινστιτούτο Γκαίτε», «Ακμή».
  • Αποστολή Παύλος Θ. Κάγιος, ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

No comments: