Thursday, March 19, 2009

Πέντε γαλλικά αριστουργήματα στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας



Η Ζαν Μορό υποδύεται μια γυναίκα της νύχτας, την οποία ερωτεύεται ένας τζογαδόρος στο «Λιμάνι των αγγέλων» του Ζακ Ντεμί

  • Ανάμεσα σε avant premieres, συναντήσεις με τους επαγγελματίες του κινηματογράφου και όμορφες βραδιές, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ανέλαβε να επιλέξει πέντε γαλλικά αριστουργήματα και να τα παρουσιάσει σε μια ενότητα με τίτλο «5 ταινίες που πρέπει να δείτε πριν πεθάνετε».
▅ Με αφετηρία τον διάσημο πίνακα του Πάμπλο Πικάσο, και μέσα σε μόλις δώδεκα λεπτά ασπρόμαυρου φιλμ, ο Αλέν Ρενέ με την «Γκουέρνικα» (1950) απεικονίζει το μαρτύριο του ήσυχου ισπανικού χωριού που ισοπεδώθηκε ένα πρωινό από τα γερμανικά βομβαρδιστικά.

▅ Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί η αμέσως επόμενη ταινία του Ρενέ, το «Ακόμα και τα αγάλματα πεθαίνουν» (1953), την οποία συνυπογράφει με τον Κρις Μαρκέρ. Μέσα από την αφρικανική τέχνη και ειδικότερα από τα αγάλματα και τις μάσκες της μαύρης φυλής, ο Ρενέ καταδικάζει την αποικιοκρατία που, στον βωμό της ακατάπαυστης κερδοσκοπίας, καταπατά τις αυθεντικές δημιουργίες ενός πανθεϊστικού και μαγικού πολιτισμού.

▅ Βασισμένο σε διήγημα του Τολστόι, το «Χρήμα» (1983), κύκνειο άσμα του σπουδαίου
Ρομπέρ Μπρεσόν, αποτελεί μια συρραφή ατυχών γεγονότων εξαιτίας των οποίων ένας απλός άνθρωπος ( Κριστιάν Πατέι ) καταλήγει στη φυλακή αποξενωμένος από την οικογένειά του. Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

▅ Γυρισμένο έναν χρόνο πριν από τις «Ομπρέλες του Χερβούργου», το «Λιμάνι των αγγέλων» (1963) του Ζακ Ντεμί είναι το χρονικό μιας καταραμένης ερωτικής ιστορίας με ήρωες έναν ταπεινό τραπεζικό υπάλληλο που έχει μυηθεί στον τζόγο ( Κλοντ Μαν ) και μια γυναίκα της νύχτας ( Ζαν Μορό ), την οποία ερωτεύεται στη Νίκαια. Τα φτερά του έρωτα θα καούν από το πάθος τους για τζόγο.

▅ Τελευταία ταινία της πεντάδας είναι ο «Νόμος 627» (1992) του Μπερτράν Ταβερνιέ, ένα σκληρό, ρεαλιστικό δράμα που παρακολουθεί τη δράση της αστυνομίας στους δρόμους του Παρισιού.

  • Το 10ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ θα διοργανωθεί από τις 2 ως τις 12 Απριλίου στις αίθουσες Αττικόν, Απόλλων και στο Αuditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας και από τις 9 ως τις 15 του ίδιου μήνα στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα των ταινιών δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί, ανακοινώθηκαν όμως οι παράλληλες «εξωφεστιβαλικές» εμφανίσεις δύο πρωτοπόρων της γαλλικής ηλεκτρονικής μουσικής, του DJ Αlexkid και του Cassius- ο πρώτος στις 3/4 στο ΒaRouge (Ανδρονίκου 4, Γκάζι), ο δεύτερος στις 11/4 στο Fuzz Live Μusic Club.

No comments: