Wednesday, March 4, 2009

ΘΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΑΓΚΟΣ: Ισοβίτες

  • ΚΡΙΤΙΚΗ
  • Νίκος ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
  • Ο Θόδωρος Μαραγκός δε σου «επιτρέπει» να πεις πολλά - πολλά γι' αυτόν και το έργο του! Ο γνωστός και παλιός, πια, σκηνοθέτης, διαθέτει ένα δικό του άμεσο λόγο, ένα γνήσιο λαϊκό λόγο και αυτόν επέλεξε να κουβεντιάζει! Το ίδιο κάνει και στην καινούρια του ταινία «Ισοβίτες». Θέλεις δε θέλεις, πρέπει να συμφωνήσεις μαζί του! Η άλλη επιλογή, η ακύρωση, ούτε να σου περάσει για σκέψη! Ο Μαραγκός δεν προσπερνιέται! Εχει επιβάλει την παρουσία του!
  • Τίποτα στο έργο του Μαραγκού δεν είναι «περί διαγραμμάτων»! Ο,τι έχει να σου πει, σου το λέει κατάφατσα. Το ίδιο κάνει και στους «Ισοβίτες», στους οποίους παρακολουθεί με αγάπη, σεβασμό και πόνο δυο νεαρά λαϊκά άτομα (τους Ισοβίτες), τα οποία αγαπούν και μισούν τη ζωή ανάλογα με τις διακυμάνσεις της! Ο ένας αγωνίζεται για να γλιτώσει τη φυλακή και ο άλλος αγωνίζεται για να μπει στη φυλακή για να γλιτώσει αυτός από κείνη (τη ζωή)!
  • Καλά το καταλάβατε! Για ιλαροτραγωδία πρόκειται! Μια ιλαροτραγωδία γεμάτη ανθρωπιά και πόνο. Παράλληλα, όμως, όπως γίνεται με όλα τα γνήσια λαϊκά έργα, οι «Ισοβίτες» είναι μια αισιόδοξη ιλαροτραγωδία. Οι δυο κεντρικοί ήρωες, αφού περάσουν την «κρίση» τους, θα ισορροπήσουν και θα βρούνε στις καθημερινές «λεπτομέρειες» - και στις καθημερινές δυσκολίες - το νόημα της ζωής. Και θα τη ρουφήξουν μέχρι το μεδούλι!
  • Δε θέλω να μπω σε περισσότερες λεπτομέρειες. Να πω, δηλαδή, πως αν ο Μαραγκός έδινε βάση και στην αισθητική κλπ., κλπ. Είμαι, πια, πεπεισμένος ότι κατέληξε εδώ που κατέληξε από επιλογή και όχι από αδυναμία ή από άγνοια για έναν πιο «ποιοτικό» κινηματογράφο. Πολύ καλές ερμηνείες από τους δυο πρωταγωνιστές! Αλλά και από τη νεαρή συμπρωταγωνίστριά τους.
  • Παίζουν: Βαγγέλης Μουρίκης, Τάκης Σπυριδάκης, Κατερίνα Δασκαλάκη, Στέφανος Ρίσκας, Ευαγγελία Μουμούρη κ.ά. [Ριζοσπάστης, Πέμπτη 5 Μάρτη 2009]

No comments: