Thursday, March 19, 2009

Επιστολή Δαμανάκη σε Σαμαρά: Την αναμόρφωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζητά το ΠΑΣΟΚ

  • Την αναμόρφωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων παρουσίας του, και με στόχο τον εξορθολογισμό και τη διαφάνεια στις δαπάνες του, αλλά και την προσαρμογή του στα σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις, ζητά το ΠΑΣΟΚ με επιστολή της Μαρίας Δαμανάκη στον υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά.
  • «Στην πεντηκονταετή διαδρομή του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έχει καταγράψει θετική συμβολή στην προαγωγή της τέχνης του κινηματογράφου στον τόπο μας. Υπάρχουν ωστόσο και προβληματικές, όσο και αρνητικές πλευρές, που τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί» αναφέρει η κ. Δαμανάκη, προτείνοντας «η στάση της πολιτείας απέναντι στο θεσμό να αποκτήσει ουσιαστικά χαρακτηριστικά». Όπως χαρακτηριστικά λέει, πρέπει «να ταυτιστεί με μια νέα προσπάθεια αναμόρφωσής του Φεστιβάλ, εξορθολογισμού και διαφάνειας στις δαπάνες του, που έχουν ξεφύγει, αλλά και προσαρμογής του στα σύγχρονα δεδομένα και απαιτήσεις».
  • Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού υποστηρίζει ότι πρέπει «να εξετασθεί εκ νέου ο χαρακτήρας του Φεστιβάλ», δηλαδή εάν θα συνεχίσει να περιλαμβάνει την προβολή και ελληνικών και ξένων ταινιών, «εάν είναι η καλύτερη λύση ο γιγαντισμός ή η επιμήκυνση του χρόνου του» και εάν «θα συνεχίσουν να συνδέονται τα Κρατικά Βραβεία Ελληνικού Κινηματογράφου με το Φεστιβάλ, παράγοντας την υποβάθμιση και των δύο γεγονότων».
  • Σε ό,τι αφορά τον επετειακό χαρακτήρα του φετινού Φεστιβάλ, η κ. Δαμανάκη εκφράζει τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ να αφιερωθούν οι εκδηλώσεις του στη μνήμη της αξέχαστης Μελίνας Μερκούρη, ενώ προτείνει η αίθουσα Ολύμπιον Ι του κινηματοθεάτρου Ολύμπιον να μετονομασθεί σε αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» προκειμένου να τιμηθεί με τον τρόπο αυτό η μνήμη του σημαντικού αυτού σκηνοθέτη.

No comments: